Названията за кумовото дръвце са разнообразни. Една група от тях означават иглолистно дърво – бро, ела, елха; други – плодно дърво – ябълка; трети  – част от дърво – вейка, гранка; четвърти – ограничена землена площ – бахча, бъшча, камара; пети – мястото, на което се оставя да стои дръвцето по време на сватбата – калтятова трапеза, търпеза. Понякога ролята на сватбеното дръвце изпълняват кумовите краваи, върху които е набучена китка от цветя и зеленина. Приготвянето на този тип кумово дръвце не е съпроводено от специални обреди, т.к. се явява заключителен етап от украсяването на сватбените хлябове. Правенето на кумовото дръвце е свързано с месенето на кумовите хлябове, нов етап, отграничен по време, а понякога и по място от предидущия. Времето, определено за кумовото дръвце, е след засевките, но винаги преди тръгването на сватовете за невестата. Някъде се прави непосредствено след засевките, другаде – на следващия ден. В правенето му участват същите обредни лица – зълвите – момите, песнопойките, а също и деверът. Отговарят на условието да са с живи родители.

Предназначението на кумовото дръвце е да стои на трапезата пред кума у младоженеца.

За кумово дръвце се използва клон от плодно дърво или връх на бор, който има нечетно число клонки. Освен, че се изисква да бъде разклонено, дървото трябва да бъде и твърдо. На върха на всяка клонка се набучва по една червена или варакосана ябълка.

За украсата на кумовото дръвце се берат същите цветя и зеленина, които се използват и за знамето. Те се поставят в решето с хляб и при украсяването му се спазва следният ред: ябълките първо се увиват в стръкове изсушен босилек с червен конец, а върху босилека се китят всякакви други цветя и бръшлян. Към украсата на кумовото дръвце се слагат още нанизани на червен конец пуканки, бял боб, стафиди и други сушени плодове.

Украсеното дръвце се поставя върху колаците и така стои на масата до сватбата.

Докато продължава украсяването, участничките се черпят с ракия, която се пуска в посока надясно. През цялото време песнопойките пеят. Някъде правенето на кумовото дръвце завършва с хоро. Води го мома, която държи бора в дясната си ръка.

Кумовото дръвце по-късно се предава на кума срещу откуп и се оставя на сватбената трапеза в дома на младоженеца. Другите моменти, свързани с него, ще бъдат отбелязани в хода на сватбата.

Снимка: Георги Величков

За автора

Силвия Петкова

Здравейте, аз съм Силвия и съм създател на блога Един Прекрасен Ден. Това е място, вдъхновено от красотата на българската сватба. Освен с много идеи и практични съвети искам да Ви вдъхновя и с много реални сватби състояли се в България. Всеки заслужава да има един прекрасен ден изпълнен с много любов!

Прочетете също

Коментари

Напишете коментар

Съгласявам се с условията за ползване на уеб сайт