Не е прието на сватба да се ходи без покана, макар че жителите на населеното място вече са предизвестени за започналото събитие.

Каненето или калесването заема особено място в сватбения цикъл, защото и най-близките роднини, ако не са калесани да вземат участие в сватбата, няма да присъстват. Известен е народния израз “Некалесан гост е готово магаре!”.

Поканата за участниците в сватбата се предхожда от калесването на кума. Кумът заема централно място сред обредните лица. Задължително условие е той да бъде женен и да участва в сватбата със съпругата си. Кум на сватбата става кръстникът на младоженеца. Ако е умрял или живее далеко, за кум се кани негов наследник или роднина. Докато старият кум има роднина до пето коляно, не може да се вземе кум от друг род. Кумството се смята за извънредно важно роднинство от двете страни, затова и уважението на младоженците, а по-късно и на техните деца към кума е сляпо и безгранично. Кумът се кани лично от родителите на годеника, а понякога и годеникът с тях. Калесването става няколко дни преди сватбата – в четвъртък или събота сутринта. Свекърът приготвя колак, баница и вино и отива в дома на кума. Някъде каненето става по много тържествен начин. Гостуването завършва с гощавка.

За сватба се кани най-често в деня преди взимането на невестата, но може и по-рано. “Калесари” ставата девърът, зълвата, младоженецът, ергени или моми от момковата и момината страна. Калесаринът наточва червено вино в нова бъклица или ако е сутрин – павурче с ракия, облича се с нови дрехи и тръгва по роднини и познати да ги калесва. Бъклицата трябва да бъде винаги пълна, затова поканените я допълват, след като отпият от нея и с това дават знак, че са приели поканата.

Любопитно е да се спомене, че ако в дома на младоженеца има наскоро починал човек, зълвата носи ябълка на гроба, оставя я там и казва: “Хайде, да дойдеш на сватбата!”, след което припява отново, канейки го отново.

Съботата и в двата дома е посветена на подготовката за сватбата, свързана главно с приготвянето на гозбите за сватбената трапеза. Още от сутринта пристигат поканените “ахчии” и “ахчийки” – готвачи и готвачки, които колят добитъка и варят гозбите. Освен това домакините почистват стаите, двора, редят масите и столовете.

Снимка: Wedding dreamer

За автора

Силвия Петкова

Здравейте, аз съм Силвия и съм създател на блога Един Прекрасен Ден. Това е място, вдъхновено от красотата на българската сватба. Освен с много идеи и практични съвети искам да Ви вдъхновя и с много реални сватби състояли се в България. Всеки заслужава да има един прекрасен ден изпълнен с много любов!

Прочетете също

Коментари

Напишете коментар

Съгласявам се с условията за ползване на уеб сайт