Бръсненето на младоженеца е обред, аналогичен на плетенето. То става по същото време, когато плетат годеницата, в дома на неговите родители. Затова бръсненето понякога се слива с прощалната ергенска вечер в събота или предхожда тръгването на сватовете за невестата в неделя сутринта. Бръсненето е задължително дори и в случаите, в които момъкът няма брада.

Бръсненето някъде се предхожда от донасяне на вода, с която годеникът се мие след него.

За бръсненето на младоженеца се събира момковата дружина. Бръсне го деверът, някой от роднините или съседите или се избира момък, който умее да бръсне. За тези, които бръснат младоженеца, задължително условие е да бъдат с живи родители. Някъде младоженецът се бръсне от трима или от девет души, които се редуват. В обредното бръснене участват също зълвата и момите – певици.

Когато бръсненето става в неделя сутрин, то съвпада със събирането на сватовете. Тогава присъстват кумът, кумата и обредът добива много тържествен характер. Годеникът се бръсне в стая или на двора. Навън той сяда под зелено плодовито дърво, под което и тревата е зелена, или сяда на дръвника, на стола пред двора, върху похлупен шиник и пр.

Под брадата на младоженеца две моми държат бяла кърпа, в която събират обръснатите косми. Тази кърпа е подарена на момъка от годеницата му и се донася в сито заедно с една риза на младоженеца.

Наредени в полукръг зад младоженеца или като го обикалят, момите пеят песни. Докато бръснат младоженеца, присъстващите хвърлят пари в кърпата, които след това се дават на бръснаря или се поделят от песнопойките. Деверът или момъкът, който е бръснал младоженеца, се дарява с кърпа или му се дава “бакшиш”.

Внимават събраните в кърпата косми да не се разпилеят, да не падне от тях нито едно влакно, защото се вярва, че с тях може да се направи магия на младоженеца от жена, която му желае злото. Затова кърпата се събира внимателно и се предава на свекървата, а след сватбата – на невестата, която я скрива в сандъка си. Обичайно е също космите да бъдат изтърсвани в корените на трендафилов храст или в хамбар.

След бръсненето някъде мият младоженеца с топла вода от котел, в който има поставена ябълка.Миенето става на закрито място под надзора на деверите. След това ябълката се отнася у невестата, за да се сложи във водата, с която я мият.

Снимка: студио Вълканов

За автора

Силвия Петкова

Здравейте, аз съм Силвия и съм създател на блога Един Прекрасен Ден. Това е място, вдъхновено от красотата на българската сватба. Освен с много идеи и практични съвети искам да Ви вдъхновя и с много реални сватби състояли се в България. Всеки заслужава да има един прекрасен ден изпълнен с много любов!

Прочетете също

Коментари

Напишете коментар

Съгласявам се с условията за ползване на уеб сайт