В неделя сутринта в дома на момъка се събират сватовете. Сватове е обобщаващо название за всички представители на момковия род, които отиват да вземат невестата. Съставът на сватовете е разнороден в зависимост от пола и предназначението на всеки един от участниците. Жените, които придружават сватовете, се наричат сватици, зълви и др. Според ролята в сватбата в числото на сватовете влизат: младоженецът, деверът, кумът, старият сват, зълвите, заложникът, предвестителят, кумата, старосватницата, приятели на младоженеца. Момковият баща не винаги участва в сватбеното шествие. На всяка сватба се канят и музиканти, чието задължение е да съпровождат сватбарите навсякъде.

Докато се събират сватовете, младоженецът се приготвя за път. Той облича съвсем нови дрехи или великденската си премяна. За отличителен белег се използуват различни предмети, между които най-често е белият пешкир, подарен на младоженеца от годеницата му още на годежа. Премята се на дясното му рамо или на врата. Другаде за отличителен белег служи китката или венецът върху калпака. Връхната му дреха е заметната с качулката на главата и ръкавите са пъхнати в джобовете.

Отличителни белези имат и останалите сватове. По-значителни са те за девера – деверите. Подобно на младоженеца той носи венец върху калпака си или е преметнат през рамо с деверски “аглок” – бяла тъкана кърпа или две бели кърпи. Всички сватове са закитени с китки, откъдето идва и названието “китени сватове”.

В миналото китките се пришивали на калпаците, а по-късно се поставят от дясната страна върху гърдите.

Кумът се взема, преди сватовете да са тръгнали за невестата. Ако кумът не е доведен предварително, вземането му става по пътя за невестата. То е много тържествено, защото в него участват всички сватове и е съпроводено от музика и хора.

Когато се събират у младоженеца, сватовете трябва да намерят трапезата сложена. Докато тръгнат за невестата, песнопойките изпяват на всеки от сватовете по една песен и раздават китки.

Преди да тръгне, младоженецът се сбогува с родителите си. Той прави поклони и целува ръка на майка си, баща си и на по-възрастните, като им иска “прочка за мома да иде”.

Тръгването на сватбеното шествие и съпроводено и от редица действия от страна на другите участници и главно от майката на младоженеца. Тя най-често посипва сина си и сватовете с жито.  В някои крайща отварят вратите и с котел с вода преливат пред прага, а в други се излива гърне с вино.

Моментът на изпращането се съпровожда от песни, с които певиците пожелават на младоженеца успешно пътуване и благополучно завръщане. Тръгването се предизвестява и с пушечни гърмежи.

Дори и близо да живее момата, сватовете са ходели за нея яхнали коне, а сватиците – на коли. На тръгване сватовете се подреждат в определен ред. Най-отпред са главните обредни лица, предвождани от байрактаря. Някъде музикантите вървят пред сватбеното шествие.

Държи се сватовете да минат за невестата по път, по който няма да се върнат, защото вярват, че в противен случай невестата ще овдовее и ще се върне при родителите си.

За тръгването на сватовете се съобщава предварително у невестата посредством предвестители, които изпреварват шествието, като се състезават помежду си. Те присъстват във всяка сватба и имат различни имена: бързоконци, преварци, варници, елчие и пр. Тяхната задача е да стигнат моминия дом, да занесат веста за приближаващата сватба и да се върнат обратно при сватовете. У момини ги посрещат с бъклица вино и ги даряват с кърпи. Предвестниците в някои области трябва не само да занесат вестта, но и да изпълнят някои допълнителни поръчения.

Сватбеното шествие с много шум и музика пътува за момини. По пътя се изпълняват всички желания на кума, зълвите пеят и играят, заложникът прави смехории. И така – докато стигнат дома на невестата.

Снимка: Георги Величков

 

За автора

Силвия Петкова

Здравейте, аз съм Силвия и съм създател на блога Един Прекрасен Ден. Това е място, вдъхновено от красотата на българската сватба. Освен с много идеи и практични съвети искам да Ви вдъхновя и с много реални сватби състояли се в България. Всеки заслужава да има един прекрасен ден изпълнен с много любов!

Прочетете също

Коментари

Напишете коментар

Съгласявам се с условията за ползване на уеб сайт