Българската сватба има триделна структура. Тя се състои от предсватбени, сватбени и следсватбени обичаи.

Предсватбените ритуали, както и сватбените и следсватбените имат характера на селскостопанската работа, празнично-обредната система. Младите имат възможността да общуват лично. Отношенията обаче остават напълно платонични. В основата е народния светоглед и вярването, че недевствена невеста носи нещастие, прави грижата за опазване на момата грижа и за осигуряване на бъдещето благоденствие.

Ухажването в българската традиция, както и признанието в любов имат своеобразна и устойчива форма – напиване на вода, взимане на китка, хващане до избраницата на хоро и др. Реакцията на момата е също традиционна и не оставя съмнение дали тя харесва момъка или не. По този начин момъкът не само изразява чувствата си, а и показва на всички останали, че има намерение за женитба. Харесването и любовта на младите получават гласност и признание и с това, че по седенките започват да ги припяват. Пеят се къси песни, в които имената на младите се свързват.

Активният период на либене, още наричан в някои места галене, драговане, обикновено е в рамките на една календарна година. Ако със започването на сватбения период момъкът не изпрати сватове за уговорка за брак, то момата се счита за свободна, като това не се отразява на доброто ѝ име.

В предсватбените обичаи активна страна е семейството на момъка.

Снимка: Сватбена агенция Черга

За автора

Силвия Петкова

Здравейте, аз съм Силвия и съм създател на блога Един Прекрасен Ден. Това е място, вдъхновено от красотата на българската сватба. Освен с много идеи и практични съвети искам да Ви вдъхновя и с много реални сватби състояли се в България. Всеки заслужава да има един прекрасен ден изпълнен с много любов!

Прочетете също

Коментари

Напишете коментар

Съгласявам се с условията за ползване на уеб сайт