На трапезата става даруването на сватовете. Дарува невестата, майка и или свекървата с невестините “тънки” дарове. Започва се винаги с кума и продължава с момковите родители и другите роднини. Даровете са сложени в решето. Носи ги зълвата, деверът или свекървата. Те са: ризи за кума; ръкави или ризи за кумата, същото и за родителите; чорапи за деверите, кърпи или престилки за зълвите и т.н. На дара отговарят с дар – невестата получава пари или подаръци.

Разграбването и унищожаването на кумовото дърво започва с диалог между кума и гостите. След като всички дадат пари, кумът събира парите и ги преброява. Ако излязат чифт, той придава още малко да станат тек, да не останат младоженците без деца. След това разрязват ябълките и ги раздават по трапезата, а дървото изхвърлят. Идва ред на кумовата погача. Всички хвърлят пари върху нея и накрая кумът я разчупва и заедно с баницата и ракията, които е донесъл.

В редица селища се събират пари за младоженците, като се пусне погача или чаша с вино. В Източна България “се надпиват”, т.е. дават пари в котел с “окроп” – топло вино с мед и чер пипер. Накрая парите се събират от кума, който ги предава на младоженеца. Друг вариант е служеното на трапезата. Служи невестата или мома с чаша вино, като дава на всички поред, започвайки с кума, а другите моми пея.

Регламентирано от традицията е всички желания на кума по време на сватбената трапеза да бъдат изпълнени. Често той поставя исканията си във формата на гатанки, което създава бодра и жезнерадостна атмосфера.

Сватовете ядат и пият, а през това време на трапезата музикант свири и пее бавни мелодии – на собат.

Сватовете ядат и пият, а през това време на трапезата музикант свири и пее бавни мелодии – на собат. Песните разказват за юнашки сватовства и сватби, вълнуващи истории, а “гостите седят мълчаливо и се просълзяват”.

Като се нахранят и напият, започва шарено хоро. За разлика от друг път, когато мъжете и жените играят отделно, на него се хващат всички заедно. Пръв заиграва кумът. След него се изреждат да водят хорото и останалите сватбари – кумата, свекърът, свекървата. И младоженците играят, но винаги заобиколени от деверите. Който води хорото, той плаща на музикантите. Играта продължава до късно през нощта. Особено неуморими са момите и ергените.

След угощението идва ред да изпратят кумът и старокята. Изпращането на кума става също тържествено – с музика и песни. Водят го деверите и зълвите, музиката и другите сватове. По пътя се изпълняват всички заповеди и прищевки на кума.

 

Снимка: Левеке дизайн съвместно с Невена Жекова от Черга

За автора

Силвия Петкова

Здравейте, аз съм Силвия и съм създател на блога Един Прекрасен Ден. Това е място, вдъхновено от красотата на българската сватба. Освен с много идеи и практични съвети искам да Ви вдъхновя и с много реални сватби състояли се в България. Всеки заслужава да има един прекрасен ден изпълнен с много любов!

Прочетете също

Коментари

Напишете коментар

Съгласявам се с условията за ползване на уеб сайт