Женитбеният сезон е регламентиран от традицията до такава степен, че сватбите се превръщат в съставка на народния календар. Определяща времето за сватби е спецификата на труда. По-голяма част от българското население в миналото се е занимавало със земеделие и поради тази причина времето за сватби е късна есен и зимата. Това е времето, когато селскостопанската работа намалява до минимум, прибрана е реколтата.

Съществуват и редица забрани за правене на сватби в определени дни на годината, които се налагат от народните вярвания или от християнската религия. Сватби не се правят по време на т.нар. “мръсни дни”, които са от Коледа до Йордановден, по време на Великденските пости, а след това и през усилената полска работа през лятото.

Избягват се също сватби през високосна година, защото се вярва, че единият от съпрузите ще умре рано.

Снимка: Калоян Спасов

За автора

Силвия Петкова

Здравейте, аз съм Силвия и съм създател на блога Един Прекрасен Ден. Това е място, вдъхновено от красотата на българската сватба. Освен с много идеи и практични съвети искам да Ви вдъхновя и с много реални сватби състояли се в България. Всеки заслужава да има един прекрасен ден изпълнен с много любов!

Прочетете също

Коментари

Напишете коментар

Съгласявам се с условията за ползване на уеб сайт