България е в извънредно положение до 29 март 2020 год. поради разпространението на COVID-19. Заповедта на здравния министър, с която се въвеждат противоепидемични мерки на територията на Р България до 29.03.2020 г., включва няколко точки, които засягат провеждането на сватби.

- Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. ❗️Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

- Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други);


Сватбеният агент JoAnn Gregoli от Elegant Occasions by JoAnn Gregoli , цитирана от списание Brides споделя: “Истинате е, че COVID-19 засегна дълбоко и сериозно сватбената индустрия.”.

Кога да планирате сватбата си?
Ако сте планирали Вашата сватба за Март, Април и дори за Май е най-вероятно да се наложи да я отмените и да промените датата на провеждането й. Да го направите или да вземете такова решение, след извънредното положение, е найстина много трудно. Може да Ви създаде много тревоги, притеснения, не само в емоционално-психически план, но и в чисто финансов план. Предвид много неясноти около развитието на корона вируса в България моят съвет е да отложите събитието колкото се може по-напред във времето. Факт е обаче, че никой не може да Ви даде гаранция кой месец точно можете да проведете сватбата си.  Дали да отмените сватбата си без насрочване на нова дата или да промените датата е много трудно и няма правилно или грешно решение. Всичко зависи изцяло от Вас и Вашия годеник. Моят съвет е да не го взимате емоционално и прибързано. 

Сватбените подизпълнители
Свържете се възможно най-скоро със сватбените си подизпълнители и обсъдете ситуацията с тях и какво Ви предлагат. Преди да се свържете с тях обаче извадете подписаните си договори и ги прочетете отново. Напълно възможно е да има клауза за ситуация като тази. Поговорете лично с всеки подизпълнител какви са техните планове за бизнеса им и какво ще стане и при какви условия можете да промените датата. 

Гостите на сватбата
Важно е своевременно да информирате Вашите гости относно решението си. Това ще се отрази също върху техните планове. Не ги оставяйте да се чудят ще има ли сватба или не. Ако не ги уведомите също така е много вероятно да бъдете заляти от обаждания и съобщения с този въпрос.

Меден месец
Относно медения месец ситуацията е много спорна. Дори в България ситуацията да се нормализира не се знае в страната, която сте избрали да прекарате медения си месец, какво ще бъде положението с разпространението на вируса. Съветът ми тук е отново да си прегледате договора с туристическата агенция и да видите дали има начин да отмените или промените датите на пътуването. Това важи също и ако сами организирате пътуването си.

Изберете местното производство 
Каквото и да решите отнсно сватбата си, моят съвет е винаги да избирате български производители - български дизайнери на сватбени рокли, подаръци за сватбата направени в България и пр. По този начин не само подпомагате българската икономика и българските творци, но и е по-сигурно, че няма да има проблем с доставката от чужбина. 

Как да останем спокойни с цялата несигурност?
Прочетете всички договори с подизпълнителите си и знайте какво е включено в тях. Много важно е да поддържате ясна комуникация с Вашите гости и подизпълнители. Винаги проверявайте официалните източници относно развитието на COVID-19 в България и какви мерки са взети. Вашето здраве и това на Вашето семейство са най-важни и на първо място трябва да се погрижите за себе си и тях!

Не забравяйте, че Вие и Вашият годеник се обичате и сте един до друг! Ще преминете през всякакви предизвикателства в живота! 

Снимка: Josefin Dolsten

За автора

Силвия Петкова

Здравейте, аз съм Силвия и съм създател на блога Един Прекрасен Ден. Това е място, вдъхновено от красотата на българската сватба. Освен с много идеи и практични съвети искам да Ви вдъхновя и с много реални сватби състояли се в България. Всеки заслужава да има един прекрасен ден изпълнен с много любов!

Прочетете също

Коментари

Напишете коментар

Съгласявам се с условията за ползване на уеб сайт