Този въпрос вълнува обикновено много бъдещите булки и младоженци. Да дадете допълнителна сума за това, че сте доволни от подизпълнителя е много добра идея, но трябва да се съобразите с няколко неща. Повечето специалисти от сватбения бранш ще се съгласят, че бакшишите са винаги добре приети, но не са задължителни.

Първото нещо с което трябва да се съобразите е какво включва вашия договор.  Прегледайте отново договорите си и вижте дали е отбелязан “бакшиш”, “сервиз”,”комплимент” или отбелязана по друг начин допълнителна сума. Ако в договора фирмата/подизпълнителя си го е включил, то тогава няма нужда да му давате допълнително нищо.

Второто нещо с което трябва да се съобразите е вашия бюджет. Оставили ли сте перо “Бакшиш”? Ако не сте предвидили такова перо ще бъде много трудно да дадете такива. По принцип световният стандарт е бакшишът да бъде процент от крайната цена, която трябва да се заплати.  Това означава, че в определени ситуации сумата нужна Ви за даване на благодарност към фирмите за старанието, което са положили може да стигне огромни цифри.

Третото нещо е дали подизпълнителя е собственик на фирмата или е нает персонал. Ако той/тя е собственик това означава, че не сте длъжни да давате бакшиш. Прегледайте отново договора и бюджета си и преценете сами. Ако е нает персонал отново прегледайте договора и преценете, но повечето сватбени специалисти казват, че в тази ситуация е задължително. Моето мнение е, че зависи дали сте доволни от отношението на подизпълнителя. Това че, той/тя е собственик на своя бизнес дори означава, че се старае повече. Поради тази причина това не е задължително условие според мен.

Четвъртият въпрос е колко точно да дадете. Няма точен отговор на този въпрос. Световните стандарти казват, че бакшишът е средно 15-20% от крайната сума. Най-добре е да поставите бакшиша в пощенски плик и да напишете името на подизпълнителя отгоре. Може да поговорите със сватбения си агент, ако имате такъв той да предаде пликовете на съответните хора.

Петият въпрос е кога да им дадете бакшишите. Можете да го направите преди сватбата, в деня на сватбата или след нея. Ако ги дадете малко преди сватбата може да сте сигурни, че те ще бъдат много доволни от този жест и ще се постараят малко повече на Вашия ден.

Снимка: French on scarlet

За автора

Силвия Петкова

Здравейте, аз съм Силвия и съм създател на блога Един Прекрасен Ден. Това е място, вдъхновено от красотата на българската сватба. Освен с много идеи и практични съвети искам да Ви вдъхновя и с много реални сватби състояли се в България. Всеки заслужава да има един прекрасен ден изпълнен с много любов!

Прочетете също

Коментари

Напишете коментар

Съгласявам се с условията за ползване на уеб сайт