Цветът е едно от най-интересните явления на земята и едновременно с това може значително да промени всяко нещо. Цветовете впечатляват всички и създават емоция. Същите принципи важат и при сватбите. Всеки един цвят създава определено настроение и собствена атмосфера. Някои цветове успяват да окажат емоционално въздействие и да засилят или потиснат вашето настроение.
Ето няколко основни съвета как правилно да изберете цветовете на вашата сватба.

Мястото

Първото нещо с което трябва да се съобразите е мястото на сватбата. Имам предвид не само ресторанта, но и мястото където ще подпишете. Повечето младоженци се вглъбяват в украса на ресторанта, но забравят едно много важно нещо. Вие събирате вашите близки и организирате този ден не заради яденето в ресторанта, а заради подписа които ще поставите пред държавата. Подписът, който ще Ви направи съпруг и съпруга. Отделете време за украса на ресторанта, но отделете повече време на украсата и визията, емоцията която искате да създаде гражданското или изнесената церемония. Ако цветовете на тези места не Ви допадат изберете неутрално място – градина, парк. Цветовете на мястото където ще се проведе сватбата са важни заради тяхното съчетание. Представете си че сте харесали ресторант в червено и златно, тогава вашата палитра от розово и зелено няма да изглежда на мястото си.

Създайте емоция

Определете какъв стил сватба искате и каква емоция да излъчва тя. Ако искате например официална сватба заложете на бяло, черно и акценти от златно например. Ако искате забавна сватба можете да заложите на синьо и оранжево. Гостите Ви ще реагират различно на различните цветове.

Вдъхновение от природата

Природата създава невероятни цветови комбинации. Ако вашата сватба е есента се съобразете с типичната есенна палитра – кафяво, охра, тъмно червено. Ако е през лятото заложете на меките, светли, ярки комбинации.

Търсете вдъхновение

Ако се чудите какви цветове искате и не знаете какво харесвате, най-добре е да потърсите вдъхновение. Първо погледнете дома си- какви цветове преобладават?А в гардероба Ви? Потърсете вдъхновение и извън дома Ви. Разгледайте цветовите комбинации, използвани в рекламите или опаковките на храни. Тези цветове са подбрани от графични дизайнери и затова изглеждат толкова добре заедно. Ако видите някъде навън интересна цветова комбинация я снимайте с телефона си. Докато търсите вдъхновение си създайте собствена база данни. Тя може да бъде изградена от всичко – от изрезки от вестници и списания до опаковки от шоколади. След като имате такава база данни седнете с годеника си и обсъдете кои цветове Ви карат да изпитате определена емоция и кои са Ви безразлични. Не забравяйте, че цветовете трябва да допадат и на двама Ви. Вие можете да искате да облечете годеника си в бебешко розов костюм, но той може да не е съгласен с вашите цветови решения.
Много добър източник на вдъхновение е сайта The perfect palette.
http://www.theperfectpalette.com/

Основен и допълнителен цвят

Основно правило при избора на цветове е да се избере един основен цвят и два допълнителни цвята. Допълнителните цветове служат за акцент. Например избирате за основен цвят бял и допълнителни розаво и зелено. Повечето елементи от сватбата Ви ще бъдат бели, а само отделни акценти ще бъдат в зелено и розаво.

Каквато и комбинация да изберете трябва да Ви изпълва с емоция. Правете експерименти. Търсете все нови и нови комбинации. Ако обичате само един цвят, изберете негови различни нюанси. Няма нищо лошо в това.

Снимки: Jessica Burke // Laura Murray // Sarah Kate // SMS Photography

За автора

Силвия Петкова

Здравейте, аз съм Силвия и съм създател на блога Един Прекрасен Ден. Това е място, вдъхновено от красотата на българската сватба. Освен с много идеи и практични съвети искам да Ви вдъхновя и с много реални сватби състояли се в България. Всеки заслужава да има един прекрасен ден изпълнен с много любов!

Прочетете също

Коментари

Напишете коментар

Съгласявам се с условията за ползване на уеб сайт