Роклята на снимката е прекрасна нали? Нежна, различна, интересна, в кокетен винтидж стил, с така любимите ми къдри и вдъхновена от викторианската епоха.
 С удоволствие бих се омъжила в нея (ако не бях заклета фенка на обемната рокля в стил "Пепеляшка на бала" разбира се)


 
Здравейте прекрасни дами! 
Настоящи и бъдещи булки. Тази статия е за вас. 
Понеже съм била на такава вълна преди известно време реших да напиша тези мои съвети към бъдещите булки. Мисля, че ще са полезни за всяка булка. Като минала по този път преди точно три години си помислих, че мога да дам някой и друг практичен съвет на тези, на които това им предстои.
И когато тръгнете по магазините в изпълнение на тази изключително приятна, но нелека задача да бъдете по-подготвени отколкото бях аз. 
Статията не претендира да е изчерпателна. Аз не съм специалист, нито в дизайна на роклите, нито пък в сватбения бранш. Идеята ми е да ви помогна и да ви улесня, събирайки на едно място онова, което смятам за полезно и важно при търсенето и откриването на идеалната рокля за вас. Всичко от гледна точка на моя опит по темата.
 Ще разделя съветите си по точки за да е по-лесно и за мен и за вас. Като ще обърна внимание на няколко важни неща. 
Приятно четене, скъпи дами!

1.Набележете си модели
Първото нещо, което направих веднага след като получих заветния пръстен–признавам си го без бой беше да отворя компютър и да гледам модели на рокли. Ровене, ровене с часове, с дни и с месеци. И не ми омръзваше. Гледането в интеренет има своите плюсове, но също така и своите минуси.
Първото и най-важно нещо, което трябва да имате предвид разглеждайки сайтовете за рокли, е че те далеч не изглеждат така, както е на картинката в интеренет. Не се подвеждайте по снимките в интернет. Колкото и снимки на рокли да гледате това ще ви помогне да се ориентирате относно това, което искате като модел, но повярвайте ми, роклята на снимка е различна от тази в магазина, просто изглежда по различен начин. Освен това на модела може да стои чудесно, а на Вас, не съвсем. Изпитано, проверено.!
Това е много важно и предпазва от разочарование. Месеци наред гледах, ровех, мислих, събирах папки с рокли, купища и купища рокли. Защо това ми беше полезно?
 Защото ни помага да се ориентираме какво искаме, и да си го представим. 
 Разглеждайки много и различни модели рокли, успяваме да отсеем най-добре. Месеци наред, на лов за идеалната рокля, знаех наизуст всички модни сайтове, всички булчински къщи в страната, всичките им Фейсбук страници, моделите им. Дори контактувах с тях, задавах им въпроси. Всички бяха много любезни с мен.
И накрая, сред купищата папки с рокли, разглеждайки ги за пореден път, стигнах до предствата за идеалната рокля, такава, каквато знаех, че ще е още от самото начало. Всъщност, каквато знаех, че ще още от някъде, ами да речем от 10 годишна.
Бална, обемна, изчистена и бухнала, със сърцевидно деколте, без презрамки и голяма тюлена пола. Просто, разглеждайки запаметените снимки, този тип рокли преобладаваха. И за мен беше ясно, че това е моята рокля. Така си изградих представата за роклята. Такава, каквато винаги инстинктивно съм знаела, че ще е. Така, че представата за роклята е много важно нещо.
Ако имате изградена представа в съзнанието си, каквато аз имах още от малка, тя трудно ще се промени. И също така много трудно ще си изберете рокля. Особено ако това, което искате се окаже, че не съществува. Важно е да знаете какво искате. Но дори и да нямате представа за роклята, с времето и с гледането и обикалянето по магазините не е изключено да попаднете на мечтаната рокля. Дори и да не харесвате точно определен тип и модел.
При мен това не се случи! Но понякога е възможно да стане. 

2.Мерете, мерете, мерете! 
След като дълги години допусках една и съща грешка, избирайки си дрехите-видяла дадена дреха на окачалката, решила, че категорично не е за мен аз я подминавах, без да й дам шанс. Без дори да я премеря. Създадох този навик и трябва да кажа, че той не ми е от голяма полза.
Колкото повече рокли пробвате-толкова по-добре. Изпробвайте различни линии и силуети-русалка, А-линия, принцеса, "имперска" или гръцки стил. Така най-добре ще прецените кой точно силует подхожда най-добре на Вашата фигура и излъчване.
 Аз например мерих рокля русалка, както и по-необемни рокли, дори рокля с черни цветя по полата, тип "готическа булка", дантелени, леко разкроени, всякакви, че даже и една в кафяво и златно, и пак се връщах на ...балните.

3.Защо не се спрях на вариант със шиене по поръчка?
Да, и затова съм се замисляла. Още повече когато вече се бях тотално отчаяла, че нищо не ми харесва. Само, че кое е лошото на този вариант? Вие имате една изградена визия в главата си, а вероятността роклята да не се получи едно към едно с това, което си представяте е доста голяма. Да, наистина ако решите да шиете можете сами да си нарисувате модела, да изберете как точно искате да изглежда роклята или пък да си ушиете любим модел на известена световна марка на много по-малка цена.
Само, че ако не стане както сте си го мислили ще се разочаровате, а може и да нямате време да реагирате, ако се наложат корекции в последствие. Така, че готовата рокля за мен  е предпочитаната. От толкова огромен избор на модели, колкото и капризни да сте или пък със специфичен вкус все ще си намерите нещо и за вас.

4.Антуража
Гарантирам, че да си водите голяма тълпа с вас по магазинете е също нож с две остриета. Знаех, това много добре и затова обикалях предимно САМА.
 Хубаво е да вземете един –двама човека най-много. Но нека това да са точните хора. Хубаво е човек да приема чужди съвети, но по-добре това да са съветите на професионалистите. 
Не се вслушвайте в чуждите съвети, било то майчински, приятелски и прочие. Правете каквото си знаете! Буквално. Не се влияйте от другите мнения. 

Не си водете голям антруаж по магазините.  Аз обикалях сама.  П отози начин нищо не ми влияеше и имах много обективна и точна преценка. 
Мнението на Вашите майки, сестри, свекърви, лели, братовчедки и приятелки може да е  важно за вас, но то не бива да променя решението Ви.
 Ако сте си довели "помощници" понякога те могат само да ви объркат. А излишни драми не са ви нужни!-за справка можете да гледате предаванията по ТЛС.
Хубаво е да се вслушвате в мненията на другите, но е най-добре Вие сами да изберете роклята, която искате.Това не е роклята на майка ви, на сестра ви или на приятелката ви.! После може да съжалявате, а това няма Ви накара да се чувствате добре.
Не слушайте никого! Доверете се на собственото си чувство и преценка.Не избирайте рокля, само защото се е харесела на другите-изберете тази, която вие харесвате.

5.Цвета на роклята
Дори кралските особи първоначално не са се омъжвали в бели рокли. Ползвали са най-вече златно, червено, лилаво и т.н. Бялата рокля и по-точно роклята в слонова кост е една доста по-късна традиция, въведена за първи път от кралица Виктория, коята е първата жена, омъжила се в бяло. 
Най-важното е да се чувствате красиви, такива, каквито вие искате да изглеждате на сватбата, а не каквито другите искат. Затова ако бялото не е вашия цвят, то колкото и шокиращо да звучи изберете това, което се харесва на вас.
  И един малък детайл:
В един от най-известните булчински магазини в София ми казаха, че бели рокли отдавна не зареждат. Те вече не са модерни според световните тенденции, дори не произвеждат рокли в бяло. Говорим за онова чисто бялото, ама абсолютно бяло, което според мен не изглежда особено добре.
Тенденцията в световен мащаб е екрюто и слоновата кост, цвят близък до бялото, почти бял, но не съвсем. 
Всеки човек си има мнение, вие също. Опитайте се да не се влияете!
Поизгледаха ме очудено когато си признах, че роклята ми не е чисто бяла. 
Да, обаче бялата рокля не стоеше добре на кожата ми, която също е много бяла, просто не изпъквах, а се губех в нея. Имах два избора-чисто бяло и екрю. С екрюто просто изпъквах, подчертаваше цвета на кожата ми, а с бялото бях далеч по-безлична. Да, това е само един цвят, но разликата за мен беше огромна.

6.Просто и много важно правило! 
Ако се колебаете за дадена рокля, значи тя не е Вашата!
Не я капарирайте, преспете, помислете и не прибързвайте. Видите ли своята рокля, вярвайте ми-ще я познаете! 
Когато се облечете и се видите с нея вече ще знаете, че е тя. Това е специален момент. 
На лицето ви се появява глуповата усмивка, оглеждате се на всички страни, чудите се това вие ли сте, и не искате да я свалите. Сигурен знак, че сте я открили.Тогава всички останали рокли, които премерите ще сравнявате с нея. После ще се убедите, че няма по-хубава и ще се върнете за нея.
 Друго доказатлество, че сте избрали роклята е това, че придружаващият ви ще ахне заедно с Вас и ще бъде също убуден, че това е вашата рокля. Няма да има никакво колебание от никоя страна.

7.Никога не е рано да започнете да обикаляте за булчинска рокля. 
Новите колекции обикновено излизат в края на месец Март, когато официално започва и булчинската кампания. На много места ще ви връщат и ще ви казват "имате време", "сега очакваме новата колекция". Но дали роклите от новата колекция ще са по-хубави от тези от старата-това не винаги е сигурно. Аз исках да видя колкото се може повече рокли. Въпреки, че сватбата ми беше в края на лятото.

8. Пробвайте дори модели, които първоначално сте си мислили, че никога няма да облечете 
Вие може и да искате рокля тип принцеса, но тя може да не е подходяща за фигурата Ви. Така че мерете всякави модели- не се знае, може пък да се изненадате и да си промените мнението. А и така ще сте сигурни кое ви подхожда и кое не. Това е важен избор. Пробвайте всички варианти. А и кога друг път ще имате възможността да се видите в разнообразни булчински рокли.?
Има рокли, които подчертават недостатъците  ни и такива, които разкриват предимствата ни.

9.Избора на булчинска рокля не е лесна задача.!Затова въоръжете се с търпение и ще я откриете.
Тук няма какво да говорим. Отнема време и то доста за да намерите това, което искате. Понякога се случва когато най-малко очаквате, на място на което най-малко очаквате. Така стана при мен. И ето тук идва моментът да ви разкажа с няколко думи 

КАК ИЗБРАХ СВОЯТА МЕЧТАНА РОКЛЯ?
Противно на всякакви традиции аз бях със свекърва си когато харесах и мерих роклята.  Излязохме на обиколка в града след Коледните празници-аз се омъжвах чак Лятото и имах много време. И случайно минахме покрай единствения булчински магазин. Аз просто погледнах на витрината, а свекито предложи да влезем. 
 Един малък, ПРОВИНЦИАЛЕН магазин, в който имаше всичко на всичко  пет рокли, и една от тях беше моята. Обиколих софийските бутици до един, там не намерих нищо, което да ме грабне, мерих и скъпи и по-евтини рокли. Намерих я където най-малко бях очаквала. 
 Влязох в магазина изпълнена с ентусиазъм, че ще гледам рокли и тогава я видях-идеалната, прекрасната, моята рокля-върху друго момиче, което я мереше и се оглеждаше щастливо в огледалото. Аз напарво ахнах! И веднага й казах направо, че роклята е много хубава. 
А тя се въртеше ли въртеше и се радваше. Тогава, поисках и аз да я премеря. Консултантката ми каза любезно, че трябва да изчакам, защото момичето ще поръчва роклята и трябва да се уточни размер и детайли. Върнах се на другия ден, като цяла вечер не мигнах, вече се виждах вървяща до олтара с тази рокля. Беше просто идеалната за мен. Въпреки, че беше изчистена имаше прекрасни малки детайли по нея, които много ми харесваха и идеално се вписваха в моя стил. 
В цвят слонова кост, бухнала пола с къдрички от долу като облаци, цялото деколте обсипано с перли, тюлената пола с малките блестящи перлички по нея и кокетната панделка под гърдите, корсета целия обсипан с перли, отзад с деликатни връзки на гърба.
На другия ден още в 10 ч със свеки бяхме в магазина. Нямах търпение да я пробвам. Обялкох първо чисто бялата. Направих клипче. Завъртях се, огледах се. После и тази в слонова кост. Коренна разлика. Невероятно ми стоеше, толкова по-красива беше от бялата. Консултантката направи добрината да ми ми каже истината-„роклята в слонова кост ти стои много по-добре“. Аз знаех, свекърва ми знаеше, че е така. 
И започна великото колебание. Е, как така няма да е бяла роклята? Така и не я поръчах. Увериха ме, че ще я има и занапред. Минаха няколко месеца. Междуврменно обикалях в София-всички известни и безизвестни булчински бутици. Май месец не издържах, върнах се и поръчах роклята. Затова и никога не стигнах до меката на булчинските рокли-Асеновград. Приятелки бяха си купили оттам рокли, но ми казаха, че нямало нищо кой знае какво. И аз така и не отидох дотам. Вече бях намерила роклята.
Още от мига в, който я облякох знаех, че това ще е роклята.

Някои малки практични съвети
- Ако сте се спрели на линия принцеса, (която все още е най-предпочитаната сред булките), непременно трябва да имате обръч или кринолин. Размера изберете Вие. Двойка е най-малкият, 3-ка е средно обемна пола, а 4 и 5 са вече доста по-обемни. Не си спестявайте обръча. Без него ще ви е супер неудобно. Със сигурност не искате постоянно да си вдигате полите на роклята и да ги носите в ръце, да не можете да помръдвате и да танцувате и постоянно да настъпвате роклята. Обръчът е точно за това. Той е направен за ваше удобство. Всеобща заблуда е, че обръчът пречи и е неудобен-напротив. А и без него няма как да имате принцеска визия ако търсите такава.
- Не се притеснявайте да питате за всичко консултантките, дори и да са най-големите крокодили и най-дръпнатите хора, които някога сте виждали!-те затова са там. Когато нещо не ви харесва или забележите, че не е както трябва по роклята-например изпаднал детайл, скъсан шеф или подобни неща, кажете им.
- Огледайте добре роклята от всички страни преди да я купите. 
- Когато вече сте си харесали рокля почти нямя вариант да я вземете веднага.
Освен ако не вземете мострата, което аз не ви съветвам. В повечето случаи мострите са на половин цена, но са мерени и обличани от много булки преди вас, може да има поражания и следи по роклята. Избора е ваш. Аз реших да ми ушият нова. Понеже мострата ми беше изцяло точна като размер, нищо не сме коригирали по роклята. Просто ми шиха същата.
В много редки случая обаче мострите може да са точният ви размер както стана при мен.
Затова и роклите се шият по ваш размер, затова се ходи на няколко проби. За да има време да се реагира на непредвидими обстоятелства.   
   - Преценете с какви обувки ще бъдете. Премерете я с тях или с някои стари такива, с приблизителната височина, която сте избрали. Носете ги на пробите, така ще прецените точно колко да скъсите дължината ако има нужда разбира се. 
- Премерете роклята и с балеринки или с други равни обувки. Най-вероятно по някое време ще замените с тях високите токчета и тогава роклята може да се влачи по земята, ще я настъпвате, ще я изцапате и ще ви е много неудобно. 
- Съобразете аксесоарите, които ще имате със самата рокля. Най-добре е да изберете тези, които вървят с нея в комплект-воал, чантичка и т.н. Те неслучайно са направени към нея. 
- Не смесвайте различни стилове. Ако по роклята няма дантела не можете да сложите дантелено було.Ако ли пък роклята е по-изчистена можете да добавите по-пищни аксесоари-обици, колие и обратното.
- Не слагайте прекалено много неща по себе си! Все пак булка сте. Едва ли искате да изглеждате като героиня в епизод на "Моята голяма циганска сватба" по TLC нали?
- Ако обаче харесвате кича и натруфения стил /това не е непременно нещо лошо/  то бъдете каквато сте-важното е да се чувставте красиви, най-напред в собствените си очи, а после и в очите на другите!Вярвам, че всяка булка е красива. На първо място, защото е щастлива!Вярвам, че съветите ми ще са от полза. Те са базиране на личен опит. Ще се радвам много ако поне малко съм помогнала на бъдещите булки в предстоящия им избор.
И не на последно място - ВСЛУШАЙТЕ СЕ В СЪВЕТИТЕ НА КОНСУЛТАНТКИТЕ В МАГАЗИНА. Те имат поглед над нещата и детайлите и в повечето случаи наистина са прави.
 
И за да не бъдем голословни, ето и снимка на моята рокля:
Сега си стои послушна в гардероба и чака дъщеря ми някой ден да я облече в игрите си, за да изглежда като принцеса от приказките!
Точно както и аз правех като малка с мамината рокля.
 
Желая ви успех в избирането на вашата мечната рокля и един приказно-незабравим сватбен ден!
Искрено Ваша :
Деси

За автора

Десислава Неделчева

Казвам се Десислава Неделчева,на 29 год. от Костенец. Магистър съм по" PR" във ФЖМК на Софийски университет -София. Работя в сферата на Пенсионното осигуряване. В момента съм по майчинство. Имам дъщеря на 1 годинка и 5 м. на име Изабела. Обичам да пиша за всичко,което ме вълнува. Писането е моят начин да изразя себе си. Страстен читател съм, както и любител сладкар.

Прочетете също

Коментари

Напишете коментар

Съгласявам се с условията за ползване на уеб сайт