В последните години ретрото стана много популярно. Все повече хора са привлечени от стила на отминалите години. За съжаление не винаги знаем всяка една епоха и стил с какво са свързани.
В поредица от статии ще Ви запозная с какво е свързана всяка епоха и как можете да включите тези елементи и детайли във вашата сватба.

50-те години са годините след Втората световна война и сватбите тогава са започнали да стават все по-пищни. През деситилетието настъпва прогрес и сватбените тенденции и традиции се променят постепенно. Навлиза в масова употреба висшата мода. Диор набира все повече популярност. Появява се сърцевидното деколте и деколте тип лодка. Скъсява се дължината на роклята и тя вече става масово тип “балерина”. През 50-те е известната сватба на Грейс Кели за Принца на Монако – Принц Рение.  Това са годините на надежда, че светътът ще се възстанови от войните, години на търсене на сигурност в семейството.

  • Сватбено яке

През 1950 год. списанието Harper’s Bazaar представя за първи път късото сватбено яке и болеро. То се е носело само по време на церемонията и след това се е премахвало.

  • Къса рокля и воал

Воалът скъсява дължината си подобно на роклята. Той става по-къс, но и по-бухнал. Полите с дължина балерина са хит и модата и индустрията на сватбените обувки просперира. Булките гледат на сватбените обувки повече от всякога – те вече се виждат.

  •  Дантелени рокли

След сватбата на Грейс Кели използването на дантелата става популярно. Тя се използва особено в дизайна на роклите и на слоеве.

  • Сватбени ръкавици

През 1950 год. се появяват първите сватбени ръкавици. До тогава те са се носили главно в операта и при официални случаи, но не и на сватба. Често са се носили ръкавици с къс ръкав, за да се подчертаят.

  • Сватбена шапка

Въвежда се и сватбена шапка върху коята е закрепен воалът. Обикновенно шапката е кръгла и с малък диаметър.

  • Тортата

Сватбената торта следва тенденцията за слоеве и тя обикновенно е била на няколко етажа в изцяло бяла глазура и отгоре е завършвала традиционно с фигурка на булката и младоженеца.

  • Музиката

Това е ерата на Синатра. Най-популярните песни от тази ера са:
“At long Last Love”(1957) и  “True Love”(1956) на Франк Синатра
“Unforgettable”(1952) – Nat King Cole

  • Колата

Най-популярната кола тогава е Ford Thunderbird – 1956.

  • Напитките

Най-популярно тогава е шампанското. Тази ера се нарича също и ерата на шампанското. Не забравяйте обаче, че през 50-те се появява на пазара и Кока-Колата.

Снимки: Pinterest

За автора

Силвия Петкова

Здравейте, аз съм Силвия и съм създател на блога Един Прекрасен Ден. Това е място, вдъхновено от красотата на българската сватба. Освен с много идеи и практични съвети искам да Ви вдъхновя и с много реални сватби състояли се в България. Всеки заслужава да има един прекрасен ден изпълнен с много любов!

Прочетете също

Коментари

Напишете коментар

Съгласявам се с условията за ползване на уеб сайт