Сватбата каквато я познаваме днес – бялата булчинска рокля, букетът на булката, шаферките, сватбената торта, всичко това се заражда именно през периода наречен Едуардски – в края на 1800 и началото на 1900 година.

През 1840 год. Кралица Виктория се жени за Алберт Сакс-Кобург. Тяхната сватбата поставя много традиции. Кралицата носи рокля в цвят слонова кост и вместо корона поставя на главата си венец от портокалови цветове – средиземноморски символ на чистотата. Сватбата и е представлявала романтика до най-малкия детайл. Аристокрацията започва постепенно да копира кралицата и само за няколко години всички булки започват да носят бели рокли.
Романтиката и мистиката на епохата на Едуард е вдъхновена от спокойния живот в провинцията, следобеден чай поднесен на сянка под дървото, миризмата на рози от градината.

  • Вечерята

Сватба в такава тема трябва да бъде представена от спокойни забавления през дългите летни, слънчеви дни. Може да бъде представена и като пикник под клоните на вековно дърво. Докато пикникът е по-подходящ за летните месеци то сватба в този стил през пролетта, есента и зимата трябва да бъде на закрито.Създайте интимна и романтична обстановка с много свещи. Използвайте свещи с различна височина и големина. Вечерите са били строго официални и приключвали с цигара и питие. Освен свещи поставете и високи декоративни вази и задължително сребърен сервиз.
Менютата, табелките с имената са били внимателно ръчно изписвани. Менютата в тази епоха се поставяли не в чинията, а между гостите.

  • Сватбената торта

Първата рецепта за сватбена торта е публикувана през 1655 год. и е била създадена за едно от най-влиятелните аристократични семейства в Англия по онова време Manners от Belvoir. По-съвременните рецепти за сватбени торти започват през 18 век. и имат своя връх в края на 1800 и началото на 1900 год. През периода на Едуард тортите са обикновено на три етажа и са богато украсени от орнаменти. Отгоре се  поставяли обикновено цветя.

  • Роклята

Сватбената рокля е богато декорирана с дантела в цвят бял или слонова кост. Силуетът е с корсет и свободно падащ около тялото. Сватбените рокли са с дълъг ръкав в повечето случаи и накрая ръкавът завършва с драперии и богата украса. Воалът е задължителен като той трябва да бъде много дълъг. Често се срещал вариант и булката да носи шапка вместо воал.

Снимки: Pinterest

За автора

Силвия Петкова

Здравейте, аз съм Силвия и съм създател на блога Един Прекрасен Ден. Това е място, вдъхновено от красотата на българската сватба. Освен с много идеи и практични съвети искам да Ви вдъхновя и с много реални сватби състояли се в България. Всеки заслужава да има един прекрасен ден изпълнен с много любов!

Прочетете също

Коментари

Напишете коментар

Съгласявам се с условията за ползване на уеб сайт