Картички с имена, т. нар. „place cards” – да има ли и кога?
Най-общо казано, картичките с имена („place cards”) представляват парче картон, което съдържа името и мястото на всеки гост на дадено събитие.
Използването на картички с имена за гостите съвсем не е задължително. Напълно приемливо е да няма „place cards”, когато сте решили да организирате Вашата сватба на плажа, в градината или в друга неформална обстановка, в която кой къде ще седи не е от особено значение и няма опасност гостите да останат без места.
Ако сте разпределили гостите по маси, но за Вас няма значение кой къде ще седи на посочената маса, можете да използвате табло с номерата на масите и имената на гостите. Поставено пред входа на събитието, всеки ще може да се потърси в списъка и да се насочи към своята маса. Самото табло може да организирате по няколко начина – можете да подредите имената на гостите, спрямо масата, на която ще бъдат или по азбучен ред. Вторият вариант не е толкова често срещан, но пък може да спести време на гостите, тъй като е по-вероятно те да потърсят първо по името си.
В останалите случаи, „place cards” могат да спестят много главоболия и да са изключително полезни. Важно е да кажем, че използването на табло с разпределението на гостите и табелки с имената не се изключват взаимно, а напротив – могат да предотвратят лутането на гостите, докато открия своята маса.

Видове, размери и форми
Има два основни вида картички с имена – такива, които се прегъват и обикновени. Прегъващите се картички могат да стоят самостоятелно, докато обикновените ще имат нужда от „card holder”. Предимството на прегъващите се е очевидно – нямат нужда от нищо, за да бъдат поставени на масата, но пък добре подбраният „card holder” може да допринесе за украсата на масите. Обикновените картички с имена могат да бъдат прикрепени за ръба на чашата, за декоративна ваза, към плод, шишарка и т.н. – вариантите са безброй и винаги може да се открие креативно решение.
Картичките, колкото и красиви да са те, са един от многото печатни материали (заедно с поканите, менютата, програмата на сватбата, таблото и др.), които гостите Ви ще видят и обикновено са най-малки. Като стандартни размери можем да приемем 90x45mm и 100x40mm – съответно за обикновените картичките и за една от страните на прегънатия вариант (можете да си представите визитна картичка – в повечето случаи визитките са с горе-долу със същите размери).
Като чуем „табелка” или „картичка” си представяме правоъгълна форма, но що се отнася до табелките с имена за Вашето събитие, не е задължително да се ограничавате само до традиционната форма. Съобразно обстановката и темата, можете да изберете далеч по-интересни форми от формалната правоъгълна картичка - като кръг, овал, сърце и други. 
Дизайн на картичките
Обикновено картичките съдържат името на госта и евентуално някакъв елемент за стил. В зависимост от дизайна и личните предпочитания, в тях могат да се включат още датата на събитието, имената на младоженците, благодарности или друг кратък текст.
Тъй като поканите, менютата и програмите за сватбите обикновено са материалите с по-тежък дизайн (те са и с по-големи размери, което позволява и повече елементи като текст и графики да бъдат съчетани), най-доброто решение е картичките с имена да преповтарят напълно или да включат в себе си част от дизайна им. Това в никакъв случай не означава, че те не могат да блестят с оригиналност или в тях да бъде добавено нещо ново, което да ги отличи и това, заедно с едно по-красиво оформление, да се превърне в идеалния сувенир, който гостите да могат да вземат от събитието.
На обикновените картончета с имена могат да се добавят орнаменти в ъгъла, сходни с тези от поканите или менюто. Дизайнът може да се съчетае както с дизайна на другите печатни материали, така и с украсата на тържеството, а в най-добрия случай – и с двете.
Прегънатият вариант на картичките позволява повече свобода относно дизайна. Във вътрешността на картичката може да се напечата кратко стихотворение, цитат или благодарност от името на младоженците.
Който и вариант да изберете, най-добре е цветовото решение да кореспондира с цветовете на събитието и останалите печатни материали. Цветовете на събитието могат да зададат самия тон на вечерта, затова когато избираме в какъв цвят да бъде нашата сватба, трябва да съобразим няколко неща – сезона, темата на събитието, местоположението и разбира се – личните ни предпочитания. Картичките са имената обикновено следват вече зададената цветова схема. Класически избор е съчетаването на бяло картонче с името на госта с текст в черно или в един от цветовете на събитието. Графичния дизайнер със сигурност ще Ви насочи към правилните комбинации от цветове, след като Ви изслуша.
Изборът на шрифт е особено важен що се отнася до картичките с имена. Един от най-добрите варианти е да се използва същият шрифт от поканата или менюто, а ако младоженците предпочитат нещо по-нестандартно, е добре да не е много различно от останалите печатни материали (например поканите и менюто да бъдат с ръкописен шрифт, а картичките – с печатен). Използването на различни шрифтове в печатните материали, ни позволява да изберем един от тях и за нашите „place cards”. В самите тях също можем да смесим шрифтове, но тъй като текстът обикновено е изключително кратък, това рядко се случва.
При избора на големината на шрифта трябва да съобразим няколко неща – дали ще изписваме двете имена на гостите или само първо име (изписването на име и фамилия е по-формално), дали предпочитаме имената да са изписани само с главни букви (това прави текста по-четивен като в същото време не е натрапчиво, но избраният шрифт невинаги го позволява).

Разположение
Добре направените картички с имена ще са чудесна добавка към украсата на масата. Един от най-традиционните варианти е картичките с имена да бъдат поставени в приборите, но съобразени с украсата и темата на празненството, те могат да бъдат позиционирани и на много по-интересни места. 
Няколко по-нестандартни идеи
Решили сте, че на Вашето празненство ще има картички с имената на гостите, но не сте сигурни дали искате точно „картички”? В следващите редове представяме няколко идеи за по-смелите от Вас.
Интересен вариант е да добавите Ваша снимка с госта, а под нея да се добави и името му.  Да, това определено ще оскъпи „картичките с имена”, но пък е интересен сувенир от сватбата, който гостите със сигурност ще вземат със себе си. 
Към самите картончета могат да бъдат свързани с различни елементи в зависимост от темата на събитието – ключ, декоративно цвете, сърце и много други. Добавянето на малък елемент към картичките – например, малка папийонка за картичките с имена на господата и панделка или цвете с имената на дамите, веднага ще направи дизайна им по-интересен. 
Картичките могат да се прикрепят към почти всеки елемент от украсата на масите – декоративна ваза, цвете, дори миниатюрна картина, куфар и още много други. Единственото, което не трябва да забравяме е, че предметът, за който ще бъдат прикрепени също трябва да кореспондира с тематиката на събитието (например, един миниатюрен пътнически куфар с добавено картонче с името на госта ще е чудесно допълнение към сватба, чиято тема са пътешествията. Добавяме покани за сватба издържани в стил самолетни билети и имаме идеалната тематична обстановка).
В интернет можете да намерите много различни идеи за Вашата сватба. Споделете ги с организатора на събитието и бъдете сигурни, че резултатът ще бъде един незабравим празник. 

За автора

Мадлен Аспарухова

Здравейте, казвам се Мадлен Аспарухова. Родом съм от едно китно село край град Видин. Завършила съм бакалавър в Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност "Връзки с обществеността". Обожавам да чета, да гледам филми, да слушам музика. Смятам, че човек не трябва да спира да се развива, да научава нови неща, да се запознава с нови хора. Старая се по-често да излизам на чист въздух извън комфортната си зона

Прочетете също

Коментари

Напишете коментар

Съгласявам се с условията за ползване на уеб сайт