Избирането на сватбените покани е може би толкова стресиращо и отговорно, колкото и булчинската рокля. Повечето булки изпадат в паника, че все още не знаят как искат да изглежда тяхната сватба, а вече трябва да избират покани и да ги изпращат на техните гости. Избирането на поканите е от изключителна важност. Първото впечатление се прави само веднъж. Освен това поканата остава за цял живот. Тортата ще изядете, пиенето ще свърши, но поканата вкъщи ще показвате и на внуците.

1. Тема на сватбата

Важно е след като сте избрали тема на сватбата и цветова схема да се придържате към нея. Поканата като стил ще покаже и на гостите какво да очакват от сватбата Ви.

2. Варианти за поръчка

Покани можете да поръчате по няколко начина. Първият е да се обърнете към сватбен магазин специализиран в сватбени покани. Те имат огромни количества от мостри и варианти. Минус е, че не можете да очаквате нещо невероятно от сватбен каталог с покани. Повечето изглеждат еднакво и няма много голяма креативност при тях. Вторият вариант е да се свържете с графичен дизайнер. Той ще разбере каква е точно вашата визия за сватбата Ви и ще Ви предложи уникален дизайн. Минус на този вариант е по-високата му цена. Докато при първия вариант избирате от каталог, тук поканите ще бъдат изработени от графичен дизайнер, което означава, че ще трябва да заплатите неговия труд плюс цената за печат на поканите. Не препоръчвам обаче избора на покани по интернет. На екрана поканата може да изглежда по един начин, но на живо по друг. Имайте предвид също, че дизайна на поканата е само 50 % от цялостната и визия. Останалите 50 % са материала от които са направени и точността и прецизността на изработката им. Може да сте харесали покана по интернет, но помолете да ги видите лично преди да ги поръчате.

3. Бюджет

Бюджетъг, който сте отделили за поканите може да се окаже решаващ понякога за вашия избор. Факт е, че поканите могат да Ви излязат много скъпо. Не пропускайте и някои други допълнителни разходи като плик за поканата и пощенски разходи, ако имате намерения да изпратите поканите по пощата. Моят съвет е първоначално да определите бюджет за поканите, след това пресметнете от колко точно покани ще имате нужда. Практиката показва, че се изпраща по една покана на семейство. Не забравяйте да добавите няколко бройки за Вас самите за спомен. След като сметнете бюджета и бройката вижте каква сума се получава за една покана. Например се получава 4 лв. От тях оставете поне 1 лв. за пощенски плик. Това означава, че можете да си позволите покана до 3 лв. Попитайте изрично дали всички разходи са включени в цената. Различните магазини “пропускат” да споменат някои подробности. Като например, че това което виждате в каталога е цената за поканата, а за печата на текст върху нея се доплаща. Уговорете всичко и поискайте да подпишете договор.

Не забравяйте, че каквато и покана да изберете това е вашия ден и е важно Вие да бъдете щастливи. Може да бъде обикновен лист А5 с семпъл текст и без декорация, но до Вас ще бъде Мъжът на живота Ви и това е най-прекрасното нещо на света!

Можете да разгледате още идеи за сватбени покани от Печатница Офсет Груп.

Снимки: Paige Jones

За автора

Силвия Петкова

Здравейте, аз съм Силвия и съм създател на блога Един Прекрасен Ден. Това е място, вдъхновено от красотата на българската сватба. Освен с много идеи и практични съвети искам да Ви вдъхновя и с много реални сватби състояли се в България. Всеки заслужава да има един прекрасен ден изпълнен с много любов!

Прочетете също

Коментари

Напишете коментар

Съгласявам се с условията за ползване на уеб сайт