В България все още не са толкова популярни френските макарони и хората не са винаги запознати какво представляват.  Френските “макарони” представляват две кръгли сладки слепени помежду си с крем. Сладките са направени от белтъци, бадемово брашно, пудра захар. Пълнежът може да се направи от различни съставки в зависимост от вкуса на макароните. Това е основата на сладката, но можете да се направят различни вкусове като се добави оцветител и съответна есенция за сладките и се приготви в този вкус и пълнежа между сладките.  Макароните се приготвят много трудно. Само сладкар с много опит може да ги приготви . За приготвянето им също така са нужни 4 дена.

Смята се, че Катерина Де Медичи донася рецептата за макарони във Франция през 1533 год. когато се омъжва за Henri ІІ. Много сладкари по света обаче смятат, че това е мит и че съвременната рецепта за макарони няма нищо общо с онази рецепта на сладки. Като откривател на съвременните макарони се счита Pierre Desfontaines, втори братовчед на основателя на френската сладкарска къща Laduree през 1862 год. Смята се, че макароните на Laduree са най-вкусните и най-добрите в света. Въпреки, че сладкарската къща има публикувани книги с рецепти, където се споменава за рецептата и как се приготвят тези макарони, всички готвачи по света признават, че рецептата все още е тайна и че има нещо липсващо в нея, за да се получат точно техните макарони.  Някои казват, че рецептата за макарони се пази в тайна като рецептата на Кока Кола.

Макароните не само са популярни по света с техния разтопяващ се вкус в устата Ви, те са станали нещо като тенденция. Нищо чудно, че навлизат все повече в сватбения бранш. Вече почти не може да се срещне сватба из Америка и Европа без макарони. Макароните са предпочитани поради няколко причини:

  • лесно се консумират – няма нужда от прибори, чинии и т.н.
  • има голямо разнообразие от вкусове – практически към основата на рецептата може да се създаде абсолютно всякакъв вкус. Не малко са популярни и комбинациите от вкусове, напр. лимон и роза, мента и лешник и т.н.
  • разнообразие от цветове – цветовете на макароните се получават чрез добавяне на оцветител на прах. Поради тази причина може да поръчате макарони в цветовете на вашата сватба.
  • имат различно приложение – можете да ги използвате като подарък за гостите си, като опаковате една или две макарони в малко найлоново пликче и го завържете с панделка. Друг вариант е да сервирате по макарона вместо сватбената торта, а може и просто да поставите в залата за банкет плата с наредени макарони и вашите гости да се почерпват с тях.

Лично на мен любими са ми макароните роза на Laduree. За мен това е нещо невероятно. В момента, в който  хапнеш макароната имаш чувството, че изяждаш цял букет нежни рози.  В България до момента съм успяла да намеря макарони само на едно място – сладкарницата 100 грама сладки в град София. Мога да кажа, че техните макарони също са много хубави – от тях най-много харесвам шампанско. Ако и Вие обичате макарони и сте успели да ги намерите в България, споделете къде.

Снимки: Leanne Stamatellos Photography // Pinterest // Caroline Tran // Gina&Tony photography // Photogen INC

За автора

Силвия Петкова

Здравейте, аз съм Силвия и съм създател на блога Един Прекрасен Ден. Това е място, вдъхновено от красотата на българската сватба. Освен с много идеи и практични съвети искам да Ви вдъхновя и с много реални сватби състояли се в България. Всеки заслужава да има един прекрасен ден изпълнен с много любов!

Прочетете също

Коментари

Напишете коментар

Съгласявам се с условията за ползване на уеб сайт