Какво храна да сервирате на сватбата? Това е много важен въпрос - от една страна за Вашия бюджет, а от друга - за цялостното прекарване на гостите. Менюто на сватбата трябва да бъде съобразено с : мястото на провеждането ѝ, сезона и часа на банкета. 

Можете да заложите на по-традиционни ястия като скара със салата, но можете да подберете и тематично меню. Ето няколко идеи за сватбено меню.
  1. Местно наследство - изберете традиционно българско меню. Можете дори да се съобразите с района, от който сте и да сервирате изцяло местни ястия.
  2. Тематично меню - ако имате любима кухня я изберете - италианска, френска, арабска и т.н. Каквато и кухня да изберете, гостите ще забележат тематичността на ястията, които са сервирани. Може дори украсата да бъде в този стил.
  3. Бюфет - никога няма да успеете да угодите на всички, що се отнася до храната. Поради тази причина добър вариант е да предложите бюфет и всеки гост сам да си вземе това, което му се яде. Трябва обаче да се има предвид, че се губи официалността на събитието. Ако гостите Ви са основно по-възрастни, това също не е добра алтернатива, т.к. те предпочитат да бъдат обгрижвани от сервитьори, отколкото да се самообслужват.
  4. Мини хапки - Това е друга интересна идея. Цялата храна да бъде направена на мини хапки, които след това да бъдат подредени по артистичен начин в чиниите. Гостите Ви със сигурност ще останат очаровани от начина на сервиране на храната.
  5. Семейни традиции - със сигурност има определени ястия, които са традиционни във Вашите семейства - защо да не дадете рецептите на готвачите и те да бъдат сервирани на сватбата Ви. Можете да напечатите за всеки или за всяка маса меню с използваните рецепти - Кюфтенцата на мама, Пържолите на тати, Кексът на баба и т.н. По този начин не просто ще сервирате някаква храна, а ще разкажете Вашата семейна история.

За автора

Силвия Петкова

Здравейте, аз съм Силвия и съм създател на блога Един Прекрасен Ден. Това е място, вдъхновено от красотата на българската сватба. Освен с много идеи и практични съвети искам да Ви вдъхновя и с много реални сватби състояли се в България. Всеки заслужава да има един прекрасен ден изпълнен с много любов!

Прочетете също

Коментари

Напишете коментар

Съгласявам се с условията за ползване на уеб сайт