След създаването на Европейския сватбен колектив на Nikon през 2017 г. Nikon представя неговия първи каталог за сватбена фотография – илюстриран наръчник за класически, съвременни и зараждащи се тенденции – според прогнозите на екипа на Nikon от най-добрите сватбени фотографи и влиятелни личности в Европа.
Заснета в Чешката република от Симона Смръчкова и Камил Салиба с D850 и AF-S NIKKOR 20mm f/1.8G ED
Заснета в Чешката република от Симона Смръчкова и Камил Салиба с D850 и AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G
Моден стил
Колективът прогнозира, че повече младоженски двойки ще внасят по-строг стил в снимките си, вдъхновени от дизайните на сватбени рокли във висшата мода. Както модната рокля, която носи, булката ще предпочете снимките й да изглеждат също толкова „модно“, като се дистанцира от популярните в миналото по-традиционни и режисирани снимки. 

Простота
Фокусирането върху прекалено много детайли и претрупването със сватбени реквизити прави стила на някои снимки пресилен и Колективът очаква това да доведе до пълно „изчистване“ на тази тенденция. През 2018 г. Колективът прогнозира, че някои сватбени двойки ще се фокусират върху връщането към същността с акцент върху вечните снимки, които подчертават и излъчват простота, чистота и сдържаност. 

Само за професионалисти
В епохата, в която социалните медии са проникнали във всички аспекти на ежедневието ни, Колективът вече среща младоженски двойки, които молят гостите си да не снимат и споделят по време на сватбената им церемония. В тази връзка те прогнозират още по-голямо доверие в професионалните сватбени фотографи, което ще им позволи лесно да заснемат всеки момент и емоция по-естествено, тъй като гостите ще отдават цялото си внимание, без да се раздвояват. 
Заснета в Швейцария от фотографката на Nikon Клое Лапесони с D750 и AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G
Каталогът на Европейския сватбен колектив на Nikon е илюстриран с ефектни снимки от реални сватби, всички до една заснети с фотоапарати на Nikon и обективи NIKKOR. В допълнение към представените бъдещи тенденции Колективът също така е споделил предпочитаните от него класически и съвременни тенденции, които е видял от клиентите си, включително „творческо използване на светкавица“, „контрастна светлина“ и „репортажен стил“. 

Снимките са съчетани и с практически съвети и препоръки за начинаещи и доказани сватбени фотографи за това как да пресъздадат изобразените стилове.

Коментирайки участието си в създаването на Каталога на Европейския сватбен колектив на Nikon, френската сватбена фотографка Клое Лапесони (Chloé Lapeyssonnie) каза: „Присъствала съм на стотици сватби през годините и съм била свидетел на това как сватбената фотография продължава да се развива пред очите ми. Надявам се, че тенденциите, които идентифицирахме с Nikon, ще вдъхновят фотографите да продължават да поставят нови предизвикателства пред себе си и да търсят нови подходи на снимане, а така също ще покажат на начинаещите фотографи по колко много различни начини могат да заснемат сватба. За мен беше удоволствие да работя в екип с другите фотографи и влиятелни личности на Nikon и да обединим опита и знанията си.“ 
  
Каталогът е достъпен онлайн в уеб сайта на Nikon Europe: https://www.nikon.bg/bg_BG/learn_explore/nikon_european_wedding_collective/wedding_lookbook/overview.page?utm_source=photosynthesys&utm_medium=article&utm_campaign=lookbook
Заснета в Чешката република от Симона Смръчкова и Камил Салиба с D850 и AF-S NIKKOR 20mm f/1.8G ED
Снимка корица: Заснета в Гърция от Надя Мели с D750 и AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

За автора

Силвия Петкова

Здравейте, аз съм Силвия и съм създател на блога Един Прекрасен Ден. Това е място, вдъхновено от красотата на българската сватба. Освен с много идеи и практични съвети искам да Ви вдъхновя и с много реални сватби състояли се в България. Всеки заслужава да има един прекрасен ден изпълнен с много любов!

Прочетете също

Коментари

Напишете коментар

Съгласявам се с условията за ползване на уеб сайт