Фотографът е може би най-важният подизпълнител за сватбата, който ще наемете. Сватбените снимки ще останат за спомен години наред и затова е важно да обмислите добре избора си и да не избързвате с решението си ако не сте сигурни.

1. Разгледайте портфолиото му

Фотографията е изкуство и като такова то може да се интерпретира по различни начини. Всеки фотограф има свой собствен стил и начин на работа. Неговите снимки са заснети почти по идентичен начин и това е напълно нормално. Ето защо едно от основните неща при избора на сватбен фотограф е да разгледате портфолиото му и да се запознаете с неговата работа. Важно е да не гледате само отделни кадри, а да разгледате поне две сватби заснети от началото до края. Това което трябва да видите е дали този стил на снимане Ви допада или не.

2. Срещнете се лично с фотографа

Изключително важно е дали ще си паснете с фотографа като личност. Все пак Вие ще прекарате най-важния ден в живота си с този човек. Срещнете се, поговорете за неговата работа и преценете какво мислите за него като личност. Отговорете си на няколко въпроса – Чувствате ли се удобно с фотографа като личност? Разбирате ли напълно инвестицията която ще направите? Има ли положителни мнения за фотографа от други младоженци? Дали фотографът разбира и ще се опита да заснеме сватбата по начина по който искате ?

 

3. Задавайте много въпроси

За да опознаете фотографа и да научите повече за неговата работа, то трябва да му зададете няколко основни въпроса:
1. От колко години сте фотограф и от колко години сте сватбен фотограф?
2. Това работа на пълен работен ден ли е за Вас или странична работа?
3. Как преминава един сватбен ден за Вас? Кога идвате и започвате да снимате и кога си тръгвате от сватбата?
4. Какъв е вашият принцип при снимането – да заснемете момента или ще ни напътствате как точно да заставаме?
5. Ще имате ли асистент? А втори помощен фотограф?
6. Какво смятате да правите с нашите снимки? Ще ги публикувате ли някъде? Ще ни питате ли за разрешение преди да ги публикувате?
7. Как смятате да сте облечен на сватбата ни?
Последният въпрос може да Ви се стори абсурден, но един професионален фотограф ще попита какъв е стилът на сватбата и изисква ли се от него да носи определен стил дрехи. Представете си официална сватба и всички са с костюми и рокли и сватбен фотограф по анцунг и маратонки. Вашите гости може да не погледнат сериозно на фотографа Ви. Може да стане и обект на шеги.

Сватбените снимки са прекрасни, но всеки иска след това да ги види в албум. Поискайте да видите готов сватбен албум или фотокнига. Ако не Ви допадне стила, то попитайте фотографа дали може да работи с друга печатница и дизайна да отговаря на Вашите изисквания.
В никакъв случай не питайте колко снимки ще направи фотографа. Този въпрос е несъществен и никой не може истински да Ви отговори, а и това не е най-важното. Вие кое искате – да имате 150 снимки в точния момент и място, които да Ви насълзяват или 2000 снимки, които не са хванали нищо съществено и виждате родниниет си на тях със затворени очи и гърбовете на хората. Не бройката на снимките е от значение при сватбения фотограф. От значение е стилът му на работа и дали успява да улови истински важните моменти – първият път когато се видите, първата целувка, погледът при първия Ви танц и т.н.

  

4. Цената

Сватбеният бюджет е изключително важен и след като сте определили бюджет за фотографа опитайте се да не го превишавате. Ако все пак толкова много харесате определен фотограф и никои друг не Ви допада го наемете, но след това преработете бюджета. Ще трябва да намалите сумите в някои пера.

Снимки: The why we love

За автора

Силвия Петкова

Здравейте, аз съм Силвия и съм създател на блога Един Прекрасен Ден. Това е място, вдъхновено от красотата на българската сватба. Освен с много идеи и практични съвети искам да Ви вдъхновя и с много реални сватби състояли се в България. Всеки заслужава да има един прекрасен ден изпълнен с много любов!

Прочетете също

Коментари

Напишете коментар

Съгласявам се с условията за ползване на уеб сайт