Как да се отпуснете и насладите максимално по време на сватбените снимки е един он най-често задаваните въпроси от бъдещите младоженци. Поради тази причина и днес разговаряме със сватбени фотографи, които ни дават много ценни съвети от тяхната практика.

Сватбен фотограф Ива Грозева

%d0%b8%d0%b2%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d0%be%d0%b7%d0%b5%d0%b2%d0%b0

Всички фотографи казват на хората, които снимат да се отпуснат, да бъдат себе си, да са непринудени и да оставят задръжките и притесненията настрана. Това на думи звучи изключително лесно, но за съжаление изпълнението се оказва сериозен проблем за повечето хора, които нямат опит с позирането за снимки. Когато става дума за сватбена фотография нещата са още по-сложни, защото освен традиционното притеснение от обектива има и още куп съпътстващи обстоятелства, които напрягат обстановката.

Има няколко неща, които много могат да помогнат за намаляване на напрежението. Това са времето, локациите и натовареността в сватбения ден. Колкото повече свободно време има, толкова по-малко е напрежението. Затова е важно да се планира много разумно графика за деня. Да се оставя повече време между ритуалите, за да може, както младоженците, така и гостите да се насладят максимално на този ден, а не постоянно да гледат часовниците си и да тичат към колите. В тази връзка стигаме и до локацията. По-малко и по-близки локации  –  по-добре за всички.

Натовареността с безброй задачи е нещо, с което голяма част от булките се нагърбват в сватбения си ден. Това според мен е голяма грешка, защото не носи нищо друго освен напрежение.

Бъдещите булки трябва така да планират деня си, че да имат максимално малко, по възможност никакви ангажименти. Така те ще могат не само да се отпуснат по-лесно пред обектива, но и по-важното е, че ще успеят да изживеят прекрасната емоция от този толкова важен ден.

И все пак всичко това не винаги е приложимо по едни или други причини. Моят опит, като сватбен фотограф ме е научил, че има едно най-важно и основно нещо, което е от съществено значение, за да помогне на младоженците да се отпуснат и това е правилният избор на фотограф. Много е важно младоженците не само да имат доверие на човека, когото са избрали да отрази, този важен ден. Важно е те да го харесват, да са спокойни и отпуснати в негово присъствие. Да има химия между двойката и фотографа. Затова когато младоженците избират хората, които да запечатат красиви спомени от техния ден е задължително да проведат поне една среща или при невъзможност за такава, най-малкото дълъг и обстоен телефонен разговор. Възможно е да звучи странно, но аз вярвам, че това е разковничето на красивите, истински и изпълнени с искрена емоция снимки! :)


Фотограф в Бургас – Светослав Кръстев

SvetoslavKrastev1. Наспете се добре преди снимките. Ако примерно сте отишли на парти в нощта преди снимките, особено, съчетано с повече алкохол, няма Фотошоп, който да оправи подпухналото Ви лице, зачервените очи и погледа Ви, който казва единствено: “Хайде снимай по-бързо, че едвам гледам и искам да спя” :) Тук е мястото за съвет към бъдещите младоженци – нощта преди сватбата не е подходящо време за моминското и ергенското парти.
2. Не отивайте гладни на сватбената фотосесия. Понякога от бързане не оставя време да се нахраним. А гладният човек гледа “лошо” :)
3. Към дамите – качественият грим е мноооого важен за визията Ви. Много пъти съм виждал лошо поставен и разтекъл се грим и очна линия, отлепена изкуствена мигла и др. Колкото повече време продължават снимките (например при сватбите) и са по-високи температурите на въздуха, толкова изискванията към грима са по-високи. Моля, доверете се на професионалист с опит, използващ високачествена козметика и му кажете изискванията си. Не пестете пари от Вашия грим. Фотошопът не е панацея и фотографите не са склонни да “оправят” грим на десетки или стотици снимки. Това е изключително трудоемък процес, изискващ много време и не може да изисквате от фотографа да Ви “гримира”.
4. Към господата – ако имате чувствителна кожа на лицето не се бръснете непосредствено преди снимките. Зачервяванията на кожата от бръсненето не изглеждат добре. Обръснете се минимум 3 часа по-рано, за да има време кожата да се успокои и досадните зачервявания да изчезнат.
5. При дамите – прическа при фризьор или сама ще си направите косата е Ваше решение. При ветровито време, бъдете готови да вдигнете косата си, за да да изглеждате добре. Донесете фиби или други любими аксесоари за коса. За мъжете – подстригване няколко дни преди снимките е добро решение.
6. Устните не трябва да са сухи. Ако е необходимо, моля, донесете балсам за устни или овлажнител с вас. Овлажнените устни винаги изглеждат по-добре.
7. Яркият лак за нокти не е добра идея за снимките. Изберете по-неутрален цвят, който няма да привлича внимание.
8. Веждите също трябва да бъдат “оформени” един – два дни преди снимките с цел избягване на зачервявания.
9. И най-важното – забавлявайте се. Не приемайте фотосесията, като нещо сериозно, а вземете със себе си доброто си настроение. Другото е работа на фотографа.


Иван Попов – Студио Скайвю – фотография, видео и дрон заснемане

16996044_1355624834498889_7662573896111266950_nС цел да се насладят на сватбения си ден и да прекарат мечтаната от тях сватба по начина, който са си я представяли, нашите съвети са простички. Доверете се на най-близките си приятели и ги оставете да ви помагат с настаняването на гости, организиране на програмата, разговори с персонала на ресторанта или въпросите, които изкачат неочаквани отвсякъде. След невероятните усилия и хвърлени нерви през последните месеци, не забравяйте, че сега те дават резултат и се отдайте на предварително планувания ход за деня. И последно два съвети – вслушвайте се в съветите на вашия снимачен екип, защото те са запознати с много от възможните проблеми, които биха могли да възникнат и традициите, които се спазват. И не на последно място – не обръщайте внимание на малките забавяния и за съжаление понякога дочутите подмятания и малки оплаквания от някои гости.


Сватбен фотограф Пепи Иванов

29542266_1265567770244910_1181861820172856002_n№1  Носете си чифт удобни обувки. ​Ще Ви потрябват не само за танците, но и за
сватбената фотосесия! ( Освен ако не искате да пробвате ходене по трева с токчета)

 №2 Добра идея е да сте запознати как работи Вашия сватбен фотограф и какво да очаквате по време на фотосесията. Тук,  трябва да споменем за предсватбената( годежна ) фотосесия. ова е страхотен начин да видите как снима Вашия фотограф и какво се изисква от Вас. Ако случайно не Ви хареса работата му – имате достатъчно време да го смените :)

№3 Нека кумата или някоя приятелка носи със себе си малко несесерче с всичко необходимо, от салфетки, до игла и конец, фиби, огледалце и хапчета за алергия.

№4 Подгответе си списък със задължителни пози и портрети, които бихте искали Вашия фотограф да заснеме. Още по-добре  – пратете му ги преди сватбата си през Pinterest. Ако времето Ви притиска – списъка идва точно навреме.

№5 Ако времето се развали и фотосесията пропадне, или пък закъснеят гостите и не остане време за снимки – винаги можете да направите следсватбена фотосесия. Обличате роклята отново и отивате на някое красиво място. Гарантираме Ви, че всички ще Ви завидят за снимките!


profile_pic

VONLÈ ART PHOTOGRAPHY

Безспорно, трепетите от предстоящото събитие често карат бъдещите младоженци да си зададат въпроса „Как да се отпуснем и да се насладим максимално по време на сватбените снимки?”.

Като сватбени фотографи, ние със сигурност предпочитаме уникалния момент и неговата безкрайна емоция, пред това да режисираме и подготвяме сцената и младоженците в стремежа си да постигнем невероятни кадри.

В резултат на опита, който имаме да снимаме в различни ситуации, локации и условия, бихме могли да обобщим в следните редове кое считаме, че може да направи сватбените снимки едно наистина приятно и забавно преживяване.

  • Дайте свобода на емоциите си, шегувайте се, смейте се със сълзи, плачете от радост, удивлявайте се;
  • Движете се, прегръщайте се, дръжте се за ръце, слушайте любимата си музика, танцувайте, пейте;
  • Говорете, споделяйте какво чувствате, задавайте въпроси и просто забравете за присъствието на фотографа;

И не на последно място, сватбеният фотограф преди всичко трябва да ви допада като човек и темперамент, трябва да можете свободно да общувате с него, да го харесвате, а не само да харесвате стила и начина му на работа, за да се чувствате сигурни, когато му поверявате да отрази вашия празник.

Сватбените фотографи не по-малко от вас се вълнуват и преживяват случващото се в сватбения ден и много често става така, че една кратка среща преди сватбата на по чаша кафе ще ви помогне взаимно да се опознаете и да скъсите дистанцията.

Споделяме това с вас, бъдещи младоженци, защото нашата амбиция е кадрите, които заснемаме да пораждат сълзи и усмивки през годините и всеки път, когато вие, вашите родители, приятели, деца и внуци отворят вашия сватбен албум.

За автора

Силвия Петкова

Здравейте, аз съм Силвия и съм създател на блога Един Прекрасен Ден. Това е място, вдъхновено от красотата на българската сватба. Освен с много идеи и практични съвети искам да Ви вдъхновя и с много реални сватби състояли се в България. Всеки заслужава да има един прекрасен ден изпълнен с много любов!

Прочетете също

Коментари

Напишете коментар

Съгласявам се с условията за ползване на уеб сайт