На монитора или във фотокнига?

Вашите снимки все по-рядко напускат твърдите дискове.  Там те са достъпни за вас винаги само с няколко клика на мишката,  стига само да не забравите да ги копирате на още едно място, защото понякога дисковете се чупят и защото много хора искат нов лаптоп – вашия. :)

И все пак, независимо от всички нови и вълнуващи неща – киндъли, таблети, дигитални рамки, флашки и други, много хора не забравят удоволствието от допира с хартията, било то за прочитането на книга или за разглеждането на снимки.   Доколкото най-голямата трудност при изваждането на снимки от фотостудио е къде да паркирате, когато си ги получавате, то няма да коментираме този въпрос, а  по-надолу ще се спрем върху вариантите за сватбените фотокниги и сватбени албуми, които се предлагат на българския пазар.

Каква е разликата между фотокнига и фотоалбум?

За улеснение, нека приемем, че сватбената фотокнига е полиграфски продукт, при който снимките са нанесени с мастило върху страниците на книгата,  докато при сватбения албум, снимки се закрепят върху страниците на албума  чрез залепване, подпъхване или по друг начин.

9

Видове фотокниги – с твърди и с меки страници

Ако не коментираме  разнообразните корици, екзотичните начини на подвързване, технологията на печата,  качествата на използвания материал и типовете ламиниране, то фотокнигите са два вида – такива с твърди страници (от ламинирани картон или полимер) и такива с меки страници (хартия).

8

Сватбените фотографи в България предлагат преимуществено сватбени фотокниги с твърди страници.  Този тип фотокнига е най-популярен, защото спецификата на изработката позволява отлично качество при малки тиражи.   Младоженците ги харесват, защото изглеждат добре – луксозни и масивни,  и като че ли достатъчно здрави за да се ползват за самозащита :)  Фотокнигите с твърди страници имат специфична подвързия, която им позволява да се отварят на 180 градуса. Тази особеност елиминира загубата на място в средата на книгата, както това се случва при подвързията на списанията и обикновените книги и позволява по-разчупени колажи при дизайна на страниците. Недостатъците на фотокнигата с твърди страници са два – тя е с относително най-високата цена и технологично може да има сравнително малко страници – между 20 и 50.

7

Фотокнигата с меки страници може да се направи с 60, 80, 100 и повече страници.  Тя е с по-ниска цена за изработка на книжното тяло, но изисква значително повече врем

е за дизайн, поради което цената й се приближава до книгата с твърди страници и съответно този формат не е популярен сред сватбените фотографи.  Отпечатването на снимките е чрез дигитален печат, който е на отлично ниво и все пак не толкова, колкото фотохимичния печат, чрез който се правят част от фотокнигите с твърди страници.  Подвързията на фотокнигите с твърди страници се осъществява чрез подлепване, тъй като машинното шиене не е изгодно за такива малки тиражи.  Те не изглеждат толкова масивни, колкото книгите с твърди страници.

Как се определя цената на сватбената фотокнига?

Много фактори определят цената на изработката на книжното тяло на фотокни

гата:   – дигиталният печат е по-евтин от фотохимичния; по-тънкия и лек материал за книгите с твърди страници е далеч по-евтин, отколко някой по-качествен, по-плътен материал с добра гъвкавост и износоустойчивост. Индивидуално изработените твърди корици със снимка на младоженците

са доста по-скъпи, отколкото е едноцветната корица -заготовка предварително произведена в стотици бройки или пък меките корици.  Подвързването със спирала е много по-евтино, отколкото лепенето и ръчното шиене.

Съществено перо в ценообразуването  е дизайна на фотокнигата.  Повечето фирми предлагащи фотокниги към крайни клиенти не включват изработка на

дизайн за страниците – това трябва да свърши клиента, обикновено чрез специфичен софтуер, който е направен за хора, които нямат необходимите познания по професионалните програми за предпечатна подготовка и оформление – Adobe Indesign, Adobe Illustrator и други.  Поради тази причина софтуерът е доста ограничен като възможности и разполагането на снимките по страниците може да се осъщестява само в определни предварително зададени шаблони.

Поръчката на фотокнига от сватбения ви фотограф е по-скъпия вариант, но в този случай дизайнът на книгата е включен, като би трябвало да се разчита, че

оформлението и селекцията на снимките ще бъдат направени професионално с индивидуалния почерк на човека, който е направил и снимките, а също така и с концепция, която разказва по вълнуващ начин за вашия сватбен ден.   В случай, че се насочите към този вариант е необходимо да се уверите предварително, че ще можете да разгледате и евентуално да поискате корекции по електронния проект на фотокнигата, преди тя да бъде пусната за печат.

Фотоалбумите

Фотоалбумите се различават според начина на поставяне на снимката – популярни за кратко са били албумите, в които страницата е покрита със самозалепващо се фолио – фолиото се отлепя, снимките се нареждат и фолиото се връща обратно на мястото му.  На пазара в момента могат да се открият луксозни празни албуми, а снимките в тях могат да се закрепят посредством залепване или с класическите ъгълчета.

С изключение само на един сватбен фотограф, който изработва фотоалбуми, не ми е известно някой да ги предлага на младоженците.  Причините за това са няколко – пипкава и времеемка изработка,  подредба на снимките, която е свършен факт за клиента и невъзможност да се направят корекции, както и предпочитанието на повечето младоженци към фотокнигите.

За автора

Николай Митев

Николай Митев е сватбен фотограф от София, който пише по въпроси свързани със сватбената организация. Можете да откриете Николай и в рубриката Сватбен органайзер на нашия блог. GSM: 0887 55 13 78ask@nmitev.com

Прочетете също

Коментари

Напишете коментар

Съгласявам се с условията за ползване на уеб сайт