Доста често, в процеса на подготовката за сватбата възниква въпросът за целесъобразността да наемете професионален сватбен фотограф. Факт е, че почти всеки има камера и всеки трети смята себе си за професионален фотограф. Така че, защо да се харчат пари за професионално фотозаснемане, когато някой от гостите може да снима?

Нека се опитаме да разберем, каква е разликата между това, сватбата ви да бъде снимана от професионален сватбен фотограф и гост, с нисък или среден клас фотокамера, и имаме ли наистина нужда от професионален сватбен фотограф . След като прочетете тази статия, се надявам да направите правилния избор за себе си.

Първата разлика е разбира се опитът. Защо е толкова важен той? В края на краищата, ако един човек е в състояние да снима добре, и на сватбата няма да е по-лошо. Но тук възникват няколко “но”. Първото и може би най-важното е, че в сватбената фотография всеки момент си има своята уникалност. Всичко се случва по веднъж и няма време нито възможност моментът да се повтори. И в този случай е много важен опитът на фотографа, за да се избегнат грешки и да не се пропуснат моменти. Другото “но” – опитът позволява на фотографа да предвиди тези необичайни ситуации, които се случват на почти всяка сватба и да се адаптира към тях.

Как да се определи дали фотографът има опит. Има няколко момента. Първият и разбира се най-важният – това е портфолиото. Разгледайте портфолиото на фотографа – нищо и никой не може да говори по-добре за него от работата му. Втората стъпка – това е личният контакт. Когато разговаряте с някого, дори да не сте психолог, може да си направите изводи за човека отсреща. В случая не толкова като човек, а като фотограф и професионалист. В разговора ще разберете много за начина му на работа. Защото той ще ви предложи различни възможности и места за сватбена фотосесия и идеи за снимките. Само опитен сватбен фотограф може да намери някои нюанси, несвързани с фотографията като такива. Например, фотографът може да ви даде съвет за цветовата схема на вашата сватба, за аксесоарите, за булчинската рокля и букета; също така в кои ресторанти се получават по-добре снимките и дори да ви препоръча сватбен DJ и видеооператор.

Не на последно място, възниква въпросът за разликата в техниката. Наличието на професионална техника сам по себе си, без необходимия опит е нищо. Но да предположим, че разликата между професионалния сватбен фотограф и любителя се равнява на един професионален фотоапарат. Ако предположим, че и любителят се е сдобил с пълноформатна камера на Nikon примерно Nikon D4. Пак ще възникне разлика. И това е, че аматьорът в 99% от случаите, дори и с професионален фотоапарат не разполага с допълнително оборудване за професионална сватбена фотография като: набор от светлосилни твърди и варио обективи, мощна светкавица необходимият брой батерии и други аксесоари. Да не говорим за резервен фотоапарат.

Друга разлика е, че никога няма да получите от любителя асистент фотограф. Предполагам, като клиенти това ви се вижда излишна и оскъпяваща услуга, но асистентът е в голяма помощ на сватбения фотограф. Той облекчава фотографа в такива дреболии, като да носи голямото количество техника, помага в композирането на сцените при сватбената фотосесия, разполага осветлението за фотосесията и в ресторанта. Като цяло се грижи за всичката рутинна работа, която позволява на фотографа да се концентрира върху художествения компонент на заснемането, което в крайна сметка има положителен ефект върху качеството на снимките .

И последната разлика между професионалиста и любителя фотограф – това е постобработката. За съжаление, нашият свят не е съвършен и хората, които го обитават също. Следователно, винаги е необходимо да се направи обработка и ретуш. И професионалистът винаги знае точно къде и какво трябва да се поправи, така че да се получи приказна картина, а не карикатура. И отново, опитът в този вид работа позволява на професионалиста, за разлика от аматьора, да я свърши достатъчно бързо.

Ето, че разгледахме основните разлики между професионалния сватбен фотограф и любителя фотограф, който снима за удоволствие. Далеч сме от мисълта, че щом не е професионалист, той не може да ви направи хубава снимка. Но тук става дума не за една или няколко хубави снимки, а цялостен продукт – за запечатването на един от най-важните дни в жизнения ви път, който ще искате да запомните завинаги и който никога няма да се повтори.

Сега оставяме избора във ваши ръце! 

За автора

Христо Иванов

С фотография се занимавам от 1997г. Със сватбена фотография от 2008г. Изучавал съм художествена и приложна фотография в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" тел: 0889 401 505 http://heaven-studio.net heaven_studio@abv.bg

Прочетете също

Коментари

Напишете коментар

Съгласявам се с условията за ползване на уеб сайт