Създаването на списъка с гости за Вашата сватба винаги е едно предизвикателство и към него трябва да се подходи винаги много осъзнато и отговорно. Идеята да поканите абсолютно всички, които познавате е лукс, които малко хора могат да си го позволят в днешно време. Тази статия е създадена специално за Вас, с цел да Ви помогне да организирате списъка с гости по-добре и процесът по планиране да става плавно и без проблеми. 

1 стъпка - Решете какъв тип сватба искате и с какъв бюджет разполагате
Първото и най-важно нещо още преди да започнете да създавате списъка с годеника Ви е да решите какъв тип сватба искате да имате - малка, средна или голяма и какъв е бюджетът, с които разполагате за сватбата. За някои двойки сватба в тесен семеен кръг с най-близките приятели е всичко, което искат и са си представяли в мечтите, за други обаче мечтаната сватба е с поне 200 човека гости. Поканата на всеки един гост ще се отрази на сватбения бюджет. Не е едно и също 50 куверта в ресторанта и 150 куверта, същото се отнася и за поканите, печатните материали, бутониери, корсажи за китката, наем на столове, по-голям брой украса на масите, нощувките в хотела за гостите и пр. Помислете добре с годеника си по тези два въпроса и стигнете до единно решение.
2 стъпка - Мечтаното място за сватба
Второто нещо за което трябва да помислите е дали имате мечтано място за сватбата Ви. Ако е така, то трябва да се съобразите с капацитета му. Ако то е за 60 човека, няма как да поканите повече. Тогава трябва да направите избор между локацията или броят на гостите. Ако не сте мислили къде да е сватбата и нямате предпочитание към конкретна локация - хотел, ресторант и пр. тогава не мислете за това. Впоследствие ще откриете подходящо за Вас място. 
 
3 стъпка - Кой да поканите на сватбата?
Преди да се впуснете да записвате всички, които познавате, помислете отново за сватбения си бюджет, мястото на сватбата и за това как точно си прредставяте сватбата като стил и атмосфера.
1. Семейство
Започнете с родителите, баби/дядовци, лели/чичовци, вуйни/вуйчовци, първи братовчеди. 

2. Далечни роднини
Ако имате далечни роднини, с които поддържате все пак още комуникация и искате да присъстват на сватбата Ви ги поканете. Кои точно ще поканите и кои не, зависи от Вашите отношения. Тази група може да отпадне, ако искате да намалите бройката на гостите.

3. Приятели
Приятелите могат да бъдат разделени на няколко категории - много близки приятели, приятели от училищни години, приятели от университета, съседи. Ако се чудите кои приятели да поканите и кои не, то помислете дали бихте се видяли, излязли на вечеря и пр. през следващата една година с тях. Ако отговорът е Да, тогава ги поканете, ако отговорът е Не - недейте.

4. Колеги
Дали ще поканите колеги на сватбата Ви или не, зависи от колко време работите с тях и колко сте близки. Ако решите да поканите колегите си е добре да поканите всички колеги, особено ако работите в малък екип. Няма да се възприеме добре да поканите едни колеги, а други не. Не забравяйте да поканите и шефа си.

5. Придружители
Добавянето на придружители към поканените гости може да увеличи също драстично бройката, не забравяйте това. Добре е винаги да добавите опцията да има такъв и това да бъде упоменато. Това показва и уважение към гостите Ви и тяхната половинка. Ако все пак решите, че не искате така да се увеличава списъка с гости, то тогава поканете задължително партньора на двойките, които са сгодени или имат сключен брак, а всички останали да бъдат самостоятелно.

6. Семейни приятели на родителите
Всички семейства имат такива приятели. Най-добрият вариант е да определите на родителите дадена бройка за техни приятели - например 20 човека. Така и Вашите родители и тези на младоженеца ще бъдат доволни, че ще могат да поканят близките си хора.
 
7. Деца
Това е едно трудно решение. Вие познавате най-добре Вашите гости - ако много от тях имат деца и няма как да ги оставят сами и да дойдат на Вашата сватба, то тогава нямате избор. Каквото и решение да вземете то трябва да важи за всички. Не може на едни гости да забраните да доведат децата си, а на други да позволите. Това ще създаде напрежение у гостите Ви.

8. Тинейджъри
Няма точен и ясен етикет относно тинейджърите. Те не обичат да бъдат третирани като деца, така че след като са навършили 18 години е редно да им дадете собствена покана с тяхното име отгоре. Това ще покаже, че ги уважавате и вече ги третирате като самостоятелни възрастни личности, а не като малките деца на мама и тати.

9. Те са Ви поканили
Ако Вие с Вашия годеник скоро сте били поканение на сватба, то тогава е редно да върнете жеста и Вие да ги поканите. Ако сватбата им обаче е било отдавна и вече не сте толкова близки с тях, то не сте длъжни да ги поканите. Ако Вашата сватба е в тесен семеен кръг тогава също не сте длъжни да ги каните.

10. Получили сте подарък по случай годежа си
Много хора получават подарък по случай годежа си. Това не означава, че сте длъжен да поканите този човек на сватбата си. Помислете по горните точки и тогава решете дали да го поканите или не.
 
4 стъпка - Систематизирайте списъка с гостите

Има много варианти чрез които можете да напишете списъка с гостите и да го систематизирате. Важно е да следите непрекъснато какво се случва с него и да сте наясно кой е поканен, кой още не е отговорил, кой е потвърдил, кой ще използва настаняване в хотел и пр. Най-лесният вариант е да направите таблица, която да попълвате. Дали ще бъде изцяло дигитална или на хартия зависи от Вас. Аз лично предпочитам да бъде на хартия и затова Моят съвет е след като сте записали даден човек, да не го изтривате, може да го задраскате с химикал, но не го изтривайте с коректор или да взимате нова страница, за да е чиста и приветлива. В даден момент може да се объркате и да не сте сигурни даден човек поканен или не е на сватбата.


По какъвто и начин да организирате списъка с гостите си, моят съвет е да не бързате. След като създадетете списъка, оставете го настрана за даден период. Седнете отново с Вашия годеник и го прегледайте пак. Ще видите как ще направите промени по него или вече няма да сте толкова сигурни за дадени хора.
Photographer: Everence Photography

За автора

Силвия Петкова

Здравейте, аз съм Силвия и съм създател на блога Един Прекрасен Ден. Това е място, вдъхновено от красотата на българската сватба. Освен с много идеи и практични съвети искам да Ви вдъхновя и с много реални сватби състояли се в България. Всеки заслужава да има един прекрасен ден изпълнен с много любов!

Прочетете също

Коментари

Напишете коментар

Съгласявам се с условията за ползване на уеб сайт