Всяка сватба е уникална сама по себе си, но какво отличава една сватба от друга? Защо за едни сватби се говори с години и са незабравими, а за други никои не говори и дори не се сеща за детайли и подробности?

Отговорът е много прост и се корени в 3 важни неща – персоналност, музика, комфортност.
На първо място е персоналността. Вашата сватба трябва да бъде отражение на вас самите като двойка – трябва да отразява вашата персоналност,  стил, начин на живот. Трябва да бъде лична. Вашата сватба трябва да разкаже вашата история като двойка. Никои не иска да присъсва на поредната сватба с калъфки по столовете с панделки и шопски салати. Не че това е нещо лошо, но това е поредната сватба, не е лично ваша и по никакъв начин не отразява вашата персоналност. Вашите близки и познати трябва да се потопят във вашата лична история и да възкликнат “Това е точно в техния стил.” Само създавайки персонална сватба тя ще остане завинаги в спомените на вашите гости.

 

На второ място е музиката. Музиката е един от най-важните компоненти в една сватба, въпреки че е много подценявана. Добрата и подходяща музика може да направи сватбата прекрасна, докато лошата музика точно обратно – да предаде нежелани емоции. Не търсете из интернет пространсвото “песни за сватби”. Вие и вашия годеник със сигурност слушате определени песни постоянно. Нека тези песни звучат на сватбата. Така ще предадете честица от вашия живот на гостите. Независимо какво Ви казват близките незабравяйте, че няма сватбени песни и несватбени песни. Всяка една песен щом е харесвана и любима на двойката е сватбена. Силата на музиката е не по-малко важна от самата музика. Изберете подходящата сила според програмата. За мен лично е апсурдно това което масово се случва при бълграските сватби. От самото начало се надува много силно музиката. Човек тъкмо е седнал на масата и са му сервирали салатата или предястието, а музика вече е надута. Според мен много по-добре е по време на храненето – час, час и половина да се пусне тиха музика, така че гостите да хапнат спокойно, да си поговорят и след това да се усили музиката и да започнат танците и програмата. В повечето сватби става така, че се чудиш да ядеш ли, да ходиш ли да играеш хоро, говориш непрекъснато на ухо на съседа или просто седиш и се усмихваш на госта отсреща. Моето мнение е, че трябва да се разделят тези неща и с музиката.
Не се притеснявайте каква музика ще изберете, това е вашия ден. Винаги ще има недоволни. Дори да изберете българска народна музика и българска класика пак ще има недоволни. Изберете музиката на сърцето си!

 

На последно място слагам комфорта, но не и по-важност. Комфортът е изключително важен. Повечето двойки обаче не се сещат какво означава това. Това означава да осигурите благоприятни условия за вашите гости в зависимост от условията при които се провежда сватбата. Например ако церемонията е по обяд на открито и блести слънце, вашите гости може да слънчасат, да им стане лошо, да се дехидратират. В този случай осигурете чадъри за слънце / има и хартиени такива/, осигурете вода за пиене, ветрила. Хората винаги си спомнят неприятните емоции и те развалят цялостното преживяване. Ако е прекалено студено или прекалено топло, ако е имало голяма пауза между церемонията и банкета, ако е трябвало да ходят много пеша – всичко това гостите ще го запомнят. Прегледайте отново програмата си и помислете как точно ще протече всичко и дали можете да направите нещо, за да се почустват гостите Ви по-комфортно.

Снимки: Maggie Harkov

За автора

Силвия Петкова

Здравейте, аз съм Силвия и съм създател на блога Един Прекрасен Ден. Това е място, вдъхновено от красотата на българската сватба. Освен с много идеи и практични съвети искам да Ви вдъхновя и с много реални сватби състояли се в България. Всеки заслужава да има един прекрасен ден изпълнен с много любов!

Прочетете също

Коментари

Напишете коментар

Съгласявам се с условията за ползване на уеб сайт