В днешно време сватбената индустрия се разраства все повече и повече. Тя е достигнала до такива големи размери, че на човек може да му се завие свят. Смятам, че това е страхотно, поради факта, че предлага вече на младоженците по-голям избор относно планирането на сватбата, както и много креативни идеи.

От друга страна обаче през последните години се наблюдава в целия свят друга тенденция – прекалено дълъг годеж. В днешно време няма правило за продължителността на годежа, но нужно ли е той да бъде две или три години? За да се отговори на този въпрос, първо трябва да се отговорим на друг такъв – Какво всъщност е годежът? Защо има годеж? Годежът е периодът през който двойката подготвя своята сватба след като официално е обявила своето намерение за сключване на брак. Тогава защо днешно време все повече двойки избират да имат годеж две години? Нима една година не им стига да организират всичко? Отговорът не е толкова прост, но от една страна сватбената индустрия кара бъдещите булки да смятат, че имат нужда от толкова време, а от друга страна седи и финансовия въпрос. Нима подизпълнителите не искат сигурни клиенти за година напред, заплатили за техните услуги в бъдеще? Вярно е, че всяка сватба се прави с пари и те са нужни, но те ли ще водят при изборите Ви на вашата сватба. Все повече двойки сменят датата на сватбата им защото желаното място е резервирано, сватбения фотограф е зает вече и т.н. и т.н., но замислете се това ли е най-важното? Вие сте влюбена и най-страхотният човек на света държи ръката Ви силно, един ресторант ли ще определя всичко? Има много ресторанти из цяла България.

Друг проблем при прекалено дългите годежи е свръх планирането. Когато двойките имат две години за планиране, те до такава степен си променят плановете и се объркват, че след толкова месеци накрая не знаят как ще изглежда сватбата им. Вече избрани цветя се променят на секундата след като сте видели нови неща в последния брой на любимото Ви списание. При прекалено дългия годеж има опасност да говорите прекалено дълго и непрекъснато за сватби с Вашия годеник, което да доведе до ненужно напрежение в даден момент.  Искате ли всяка вечер да обсъждате детайли около сватбата Ви.

Помислете какво искате Вие с Вашия годеник. Това което Ви казват в сватбената индустрия, че за сватба трябва еди колко си време не е вярно. Сватба може да се организира и за една седмица. Ако финансовата страна Ви притеснява замислете се дали искате да чакате три години за “мечтаната” сватба или искате възможно най-скоро да станете Госпожа, като направите компромис с определени пера.

А вашият годеж колко продължава? Споделете с нас защо решихте толкова дълъг да бъде той.

 

Снимки: Георги Стратиев

За автора

Силвия Петкова

Здравейте, аз съм Силвия и съм създател на блога Един Прекрасен Ден. Това е място, вдъхновено от красотата на българската сватба. Освен с много идеи и практични съвети искам да Ви вдъхновя и с много реални сватби състояли се в България. Всеки заслужава да има един прекрасен ден изпълнен с много любов!

Прочетете също

Коментари

Напишете коментар

Съгласявам се с условията за ползване на уеб сайт