В днешно време вси повече двойки прибягват до услугите на банките и взимат заем, за да организират сватбата си. Но имате ли наистина нужда от заем?

Осигуряването на бюджета за сватбата може да стане от няколко източника – спестени пари, доходи в процеса на планиране ( заплати ), финансова помощ от родители и близки приятели. Последният вариант е взимането на заем от банката. Повечето хора ще кажат, че в днешно време е нормално да се взимат заеми или вещи на изплащане. Преди да отидете към банката обаче трябва да помислите много сериозно с годеника си.

1. От каква сума имате нужда и колко е максимума, който можете да давате всеки месец за вноска?

Когато искате да вземете заем от банка, за да организирате сватбата си трябва да сте наясно с точната сума от която имате нужда. Ако вземете определена сума и накрая се окаже, че тя е крайно недостатъчна за сватбата, която Вие си представяте, то взимането на този заем е било безсмислено.

2. Колко време ще Ви отнеме да върнете заема?

Второто нещо върху което трябва да помислите много сериозно е колко реално ще можете да отделяте всеки месец за изплащане на месечната вноска. След като определите общата Ви нужна сума и месечната Ви вноска, обмислете дали си заслужава да се взима заем за толкова време. Ако се получи 15 години напр., готови ли сте да изплащате заем за толкова време?

3. Ще имате ли нужда от финанси в бъдеще за друг по-голям проект?

Да вземете заем под еуфорията на предстоящата сватба е лесно, но трябва да постъпите разумно. Ако взимате заем, за да организирате сватбата си, това означава, че нямате заделени и спестени пари за нея. Вярно е, че това е важен ден за всяка двойка, но помислете по-генерално – Къде смятате да живеете с годеника си след сватбата? Смятате ли да имате деца в близко бъдеще? Смятате ли да правите и друга по-голяма инвестиция скоро време? Ако например планирате да имате деца, ще имате нужда от финанси за тяхното отглеждане, а с изплащане на заем за сватбата всеки месец, това може да Ви затрудни.

Помислете сериозно дали си заслужава да взимате заем за преживяването наречено сватба или е по-добре да я направите по-скромно с наличните Ви средства, а финансите да вложите в нещо по-дълготрайно във времето като семеен дом, отглеждане и образование на децата Ви и т.н.

 

Снимки: The rose garden

За автора

Силвия Петкова

Здравейте, аз съм Силвия и съм създател на блога Един Прекрасен Ден. Това е място, вдъхновено от красотата на българската сватба. Освен с много идеи и практични съвети искам да Ви вдъхновя и с много реални сватби състояли се в България. Всеки заслужава да има един прекрасен ден изпълнен с много любов!

Прочетете също

Коментари

Напишете коментар

Съгласявам се с условията за ползване на уеб сайт