Църковният брак – кога, къде, защо?! Трябва ли да се сключва? Въпроси, които всички младоженци си задават. Бракът е важна стъпка и щом сте решили да я предприемете, то вярвате, че сте намерили своята половинка. Но църковният брак е нещо също толкова важно и трябва да помислите сериозно дали искате да сключите такъв или не. 
Венчавката не е модна тенденция или нещо, което Ви е харесало и Ви се ще да си имате своя. Това е важна стъпка от бъдещия Ви съвместен живот, а не просто хубава церемония, която да включите в сватбения си ден. Църковният брак е свързване на душите Ви пред Бог и трябва да го обмислите сериозно и задълбочено.
В България църковният брак НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН. Ако с половинката си не мислите, че църковна венчавка е необходима, за да засвидетелствате чувствата си един към друг, то не е нужно да сключвате църковен брак. 

Венчавката е едно от 7-те църковни тайнства. Тя е обещание за съпружеска вярност пред Бога и е благословена от Отец, Син и Свети Дух.

Средната продължителност на церемонията е около 30-40 минути и се състои от две части:
1. Обручение (Църковен годеж)
Това е символ на взаимното съгласие и хармония в отношенията между младоженците. Обменяйки пръстените си, съпрузите показват искрените си мисли и чувства. 
2. Венчание 
Свещеникът благославя венците и ги поставя на главите на младоженците, а кумът ги разменя. Венците означават победата, която новобрачните са удържали над греха и това, че те пристъпят чисти един към друг. 
Свещеникът благославя обща чаша с вино и дава на младоженците да отпият, за да знаят, че както виното има еднакъв вкус и за двамата, така и радостите и скърбите в живота трябва да се споделят взаимно.

КАКВО Е НУЖНО ЗА ВЕНЧАВКА?
  • Свидетелство за граждански брак – Не можете да се венчаете преди да сте сключили граждански брак. Никоя църква няма да се съгласи, никой отец няма да извърши церемонията без свидетелство за граждански брак. (Ако сте разведени, но сте сключили и църковен брак, то задължително трябва да представите свидетелство за анулиране на предишния църковен брак.)
  • Кръщелни свидетелства – Младоженците И кумовете ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да са кръстени в православната вяра и да представят кръщелните си свидетелства преди венчавката. Това може да се случи в деня на сватбата или още при записването на час в храма. (Колкото по-рано, толкова по-добре, а и по-малко документи, за които да се притеснявате в деня на сватбата.)

Освен посочените документи за самата церемония ще са Ви нужни:
  • 2 бр. свещи, свързани с панделка (Обърнете внимание на дължината на панделката, за да е удобно и за двамата младоженци -  препоръчително да е около 2 м.);
  • 1 чаша за червено вино (По време на церемонията младоженците пият от една чаша. Хубаво е да бъде прозрачна такава, за да може свещеника да прецени колко да  наклони чашата, за да не се окажете с петна от червено вино по себе си.);
  • 1 бутилка червено вино;
  • питка (1,5 – 2 кг.);
  • мед;
  • късмети за хвърляне (ориз, жито, стотинки);
  • халки (Вашите халки, с които вече сте сключили граждански брак).
Много е важно да знаете, че има определени дни от календарната година, в които НЕ МОЖЕ да се сключва църковен брак. Това са Постите, Задушниците и Господските и Богородични празници и деня преди тях. 
 
Всяка година има четири периода на пости. През 2019-та година това са:
Великденски пости – продължават от 11 март 2019 г. до 28 април 2019 г. (всяка година са по различно време)
Петрови пости – продължават от 24 юни 2019 г. до 29 юни 2019 г. (всяка година са по различно време)
Богородични пости – продължават от 1 август 2019 г. до 14 август 2019 г. (всяка година са по еднакво време)
Коледни пости – продължават от 15 ноември 2019 г. до 25 декември 2019 г. (всяка година са по еднакво време)
Задушниците винаги се падат в събота без значение от годината:
Месопустна  Задушница – 2 март 2019 г.
Черешова Задушница – 15 юни 2019 г.
Архангелова Задушница – 2 ноември 2019 г.

Има официална забрана за сключване на църковен брак и по време на еднодневните пости и на деня преди тях, както и на Господските и Богородични празници и деня преди тях. През 2019-та година това са:
Богоявление – 6 януари 2019 г. (неделя)
Сретение Господне – 2 февруари 2019 г. (събота)
Свето Благовещение – 25 март 2019 г. (понеделник)
Цветница – 21 април 2019 г. (неделя)
Възнесение – 6 юни 2019 г. (четвъртък)
Петдесетница – 16 юни 2019 г. (неделя)
Преображение – 6 август 2019 г. (вторник)
Успение Богородично – 15 август 2019 г. (четвъртък)
Отсичане главата на Йоан Кръстител – 29 август 2019 г. (сряда)
Рождество Богородично – 8 септември 2019 г. (неделя)
Кръстовден – 14 септември 2019 г. (събота)
Въведение Богородично – 21 ноември 2019 г. (четвъртък)
Рождество Христово – 25 декември 2019 г. (сряда)

Както към всяко църковно тайнство, Българската православна църква се отнася много сериозно и към венчавката. Ако сватбеният Ви ден съвпада с някоя от забранените за венчавка дати, трудно ще убедите свещеника да извърши венчавка. Има правила, които задължително трябва да бъдат спазени, и дни, в които църковен брак не може да бъде сключен. Ако сте решили да сключите църковен брак трябва да се отнесете с уважение и разбиране към забранените дни.
Естествено има и изключения. Ситуацията много зависи от епархията на църквата, която сте си избрали, и отеца, който ще Ви венчае. Вие трябва да бъдете подготвени за това и предварително да обсъдите с отеца датата, която сте си избрали и всички подробности около церемонията. 
По време на Великденските и Богородичните пости забраната за венчавки е много строга и такива не се сключват от почти всички църкви. По време на Господските и Богородичните празници в събота не се извършват венчавки само от някои църкви. А по време на Задушница има попове, които извършват църковен брак късно следобед. 
Важно е да знаете, че като едно от църковните тайнства, венчавката не е желателно да се извършва извън енорийския храм. Затова е хубаво внимателно да изберете храма, в който искате да се венчаете. Важно е той да може спокойно да побере Вашите гости и да има възможност за седящи места. 

Ако предвиждате декорация трябва да разберете има ли някакви правила и забрани по отношение на аранжирането на цветя в храма, както и дали декорирането може да се осъществи лесно. Добре е да се поинтересувате за графика на църквата в избрания от Вас ден – ще трябва ли да се съобразите с церемония преди или след Вашата. 
Важно е да проверите дали няма допълнителна такса за фотограф и видеооператор. При някои църкви влиза в цената, а при други се заплаща допълнително. Също така е добре да знаете какво е осветлението в храма. Доста често няма достатъчно светлина и това може да повлиае на кадрите.
Важно е да се поинтересувате и от акустиката на храма, за да сте сигурни, че всички присъстващи ще могат да чуят церемонията. Големите храмове често разполагат с църковен хор. Обикновено сумата за венчавката включва и неговото участие. Той ще придаде на церемонията особено тържествена и специална атмосфера.

Ако искате църковен брак, но не желаете церемонията да е в храма, то това е възможно. Но е хубаво внимателно да обмислите, къде ще се осъществи тя и ще позволят ли условията да бъде толкова магична и духовна, колкото предполага този повод. Храмът придава специално усещане за тържественост по време на церемонията, а акустиката му е много важна при наличие на хор. 

Важно е да предупредите гостите си за церемония в храм, защото има определени правила относно облеклото, които трябва да бъдат спазени. Късите рокли, голите рамене и гърбове не се допускат, а пищните деколтета не са никак препоръчителни, шапките и ръкавиците задължително се свалят в храма. Гостите Ви трябва да знаят това, за да не им се наложи да изчакат цялата церемония пред църквата. Хубаво е да си спомните тези правила и при избора на сватбената рокля или да разполагате с воал или шал, който да си наметнете по време на венчавката.
Важно е също така да знаете, че не е задължително кумовете Ви да са свидетелите от гражданския Ви брак. Можете да си изберете други двама. Важното за кумовете при цъковния брак е да са кръстени по християнските православни традиции.
За много от Вас църковния брак сигурно е неразделна част от представата за сватбения ден. Това е така, защото след 89-та година има бум на църковните бракове и родителите на всички ни (почти без изключения) имат църковен брак. Но преди да предприемете тази стъпка, е важно да се замислите за значимостта й. 
Не е задължително да сключите църковен брак в деня на сватбата си. Можете да си изберете друг ден или дори светец, който да бъде покровител на Вашия семеен живот. Свети Мина се счита за покровител на семейството и се почита на 11-ти ноември, Свети Архангел Михаил е закрилник на дома и се чества на 8-ми ноември, Света Параскева Петка покровителства рода и семейството и се почита на 14-ти октомври. Избора на определен светец можете да съчетаете и с храм или манастир, който носи неговото име – стига той да отговаря на Вашите изисквания и нужди за церемонията. 

Избора на различен ден за църковен брак има доста предимства. На първо място ще имате по-малко притеснения и ангажименти в сватбения ден, който е изпълнен с множество емоции и не винаги всичко върви по график. Не трябва да съобразявате разстоянието и времето нужно за пътуване между различните локации (ритуална зала, храм, мястото на банкета), наличието на достатъчно големи паркинги в близост до всяка локация, транспорт за всички гости и т.н.
Можете спокойно да прибегнете до този вариант, ако разполагате с ограничен бюджет. Не е задължително датата на венчавката да е близо до тази на сватбата, дори не е задължително да е същата година.
Избирайки различна дата за църковния брак, ще имате още един повод за празник, щастие и вълнения. Ще можете да споделите този съкровен момент от живота си само с най-близките си хора без излишна суета и притеснения. Най-малкото това е още един повод да облечете сватбената си рокля ☺ 
Най-важното е, че с Вашата половинка сте заедно и се обичате, независимо дали ще имате църковен брак или не!

Снимка: Мирослав Сандов от фото Мания – Сватбата на Марина и Илиян (28.04.2017 г. в град Монтана) https://1prekrasenden.com/sastoyali-se-svatbi/Svatbata-na-Marina-i-Iliyan-Montana/

За автора

Саня Иванова

Привет! Казвам се Саня и съм гост автор в блога „Един прекрасен ден“. През март 2017 година съвсем официално се сдобих със сертификат за сватбен агент. Иначе съм завършила PR в СУ „Св. Климент Охридски“, а в момента се дипломирам с магистратура „Продуцентство и креативна индустрия“ пак там. Сред любимите ми неща са разходките сред природата, кучетата, шоколада, големите топли шалове, тефтери с шарени корици, вино, пандите, миризмата на книги, да седя на пода и още много други странни неща. ☺

Прочетете също

Коментари

Напишете коментар

Съгласявам се с условията за ползване на уеб сайт