В блога вече разгледахме подробно темата за църковното венчание. Отново ще кажем, че то НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, но има много двойки, които искат да се свържат в брак и пред Бог.
Венчавката е едно от 7-те църковни тайнства. Тя е обещание за съпружеска вярност пред Бога и е благословена от Отец, Син и Свети Дух. Средната продължителност на церемонията е около 30-40 минути. 
Преди да бъдете венчани, задължително трябва да представите на свещеника свидетелство за граждански брак, защото не можете да се венчаете преди да сте сключили граждански брак. (Ако сте разведени, но сте сключили и църковен брак, то задължително трябва да представите свидетелство за анулиране на предишния църковен брак.) Също така са необходими и кръщелни свидетелства, както младоженците, така И кумовете ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да са кръстени в православната вяра и да представят кръщелните си свидетелства преди венчавката. Това може да се случи в деня на сватбата или още при записването на час в храма. (Колкото по-рано, толкова по-добре, така намалявате броя документи, за които да се мислите в деня на сватбата.)
Освен посочените документи за самата церемония ще са Ви нужни:
  • 2 бр. свещи, свързани с панделка (обърнете внимание на дължината на панделката, за да е удобно и за двамата младоженци -  препоръчително да е около 2 м);
  • 1 чаша за червено вино (по време на церемонията младоженците пият от една чаша);
  • 1 бутилка червено вино;
  • питка (1,5 – 2 кг);
  • мед;
  • късмети за хвърляне (ориз, жито, стотинки);
  • халки (Вашите халки, с които вече сте сключили граждански брак).
Много е важно да знаете, че има определени дни от календарната година, в които НЕ МОЖЕ да се сключва църковен брак. Това са Постите, Задушниците и Господските и Богородични празници и деня преди тях. 

Всяка година има четири периода на пости. През 2020-та година това са:
Великденски пости – продължават от 2 март 2020 г. до 19 април 2020 г. (всяка година са по различно време)
Петрови пости – продължават от 15 юни 2020 г. до 29 юни 2020 г. (всяка година са по различно време)
Богородични пости – продължават от 1 август 2020 г. до 14 август 2020 г. (всяка година са по едно и също време)
Коледни пости – продължават от 15 ноември 2020 г. до 25 декември 2020 г. (всяка година са по едно и също време)
Задушниците винаги се падат в събота без значение от годината:
Месопустна  Задушница – 22 февруари 2020 г.
Черешова Задушница – 6 юни 2020 г.
Архангелова Задушница – 7 ноември 2020 г.
Има официална забрана за сключване на църковен брак и по време на еднодневните пости и на деня преди тях, както и на Господските и Богородични празници и деня преди тях. През 2020-та година това са:
Богоявление – 6 януари 2020 г. (понеделник)
Сретение Господне – 2 февруари 2019 г. (неделя)
Свето Благовещение – 25 март 2019 г. (сряда)
Цветница – 12 април 2020 г. (неделя)
Възнесение – 28 май 2020 г. (четвъртък)
Петдесетница – 7 юни 2020 г. (неделя)
Преображение – 6 август 2020 г. (четвъртък)
Успение Богородично – 15 август 2020 г. (събота)
Отсичане главата на Йоан Кръстител – 29 август 2020 г. (събота)
Рождество Богородично – 8 септември 2020 г. (вторник)
Кръстовден – 14 септември 2020 г. (понеделник)
Въведение Богородично – 21 ноември 2020 г. (събота)
Рождество Христово – 25 декември 2020 г. (петък)
Както към всяко църковно тайнство, Българската православна църква се отнася много сериозно и към венчавката. Ако сватбеният Ви ден съвпада с някоя от забранените за венчавка дати, трудно ще убедите свещеника да извърши венчавка. Има правила, които задължително трябва да бъдат спазени, и дни, в които църковен брак не може да бъде сключен. Ако сте решили да сключите църковен брак трябва да се отнесете с уважение и разбиране към забранените дни.
Естествено има и изключения. Ситуацията много зависи от епархията на църквата, която сте си избрали, и отеца, който ще Ви венчае. Вие трябва да бъдете подготвени за това и предварително да обсъдите с отеца датата, която сте си избрали и всички подробности около церемонията. 
По време на Великденските и Богородичните пости забраната за венчавки е много строга и такива не се сключват от почти всички църкви. По време на Господските и Богородичните празници в събота не се извършват венчавки само от някои църкви. А по време на Задушница има попове, които извършват църковен брак късно следобед. 
Важно е да знаете, че като едно от църковните тайнства, венчавката не е желателно да се извършва извън енорийския храм. Затова е хубаво внимателно да изберете храма, в който искате да се венчаете. Има определени неща, на които трябва да обърнете внимание при избора си. Тях подробно сме разгледали в публикацията „Църковно венчание“, която можете да намерите в блога.
Важно е да предупредите гостите си за церемония в храм, защото има определени правила, с които трябва да съобразят облеклото си. Късите рокли, голите рамене и гърбове не се допускат в храма. Пищните деколтета не са никак препоръчителни, а шапките и ръкавиците задължително се свалят при влизане в църквата. Гостите Ви трябва да знаят това и да се съобразят с тези изисквания, за да не им се наложи да изчакат цялата церемония пред църквата. Хубаво е да имате предвид това и при избора на сватбената рокля или да разполагате с воал или шал, който да си наметнете по време на венчавката.
<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script> <ins class="adsbygoogle" style="display:block; text-align:center;" data-ad-layout="in-article" data-ad-format="fluid" data-ad-client="ca-pub-9509359831290974" data-ad-slot="3287921744"></ins> <script> (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); </script>
За много от Вас църковния брак сигурно е неразделна част от представата за сватбения ден. Това е така, защото след 89-та година има бум на църковните бракове и родителите на всички ни (почти без изключения) имат църковен брак. Но преди да предприемете тази стъпка, е важно да се замислите за значимостта й. 
Не е задължително да сключите църковен брак в деня на сватбата си. Можете да си изберете друг ден или дори светец, който да бъде покровител на Вашия семеен живот. Свети Мина се счита за покровител на семейството и се почита на 11-ти ноември, Свети Архангел Михаил е закрилник на дома и се чества на 8-ми ноември, Света Параскева Петка покровителства рода и семейството и се почита на 14-ти октомври. Избора на определен светец можете да съчетаете и с храм или манастир, който носи неговото име – стига той да отговаря на Вашите изисквания и нужди за церемонията. 
Избора на различен ден за църковен брак има доста предимства, а и ще имате още един повод за празник и сватбени вълнения. Ще можете да споделите този съкровен момент само с най-близките си хора. Това може да е и още един повод да облечете сватбената си рокля ☺ 

Най-важното е, че с Вашата половинка сте заедно и се обичате, независимо дали ще имате църковен брак или не!

Снимка: Мирослав Сандов от фото Мания – Сватбата на Марина и Илиян (28.04.2017 г. в град Монтана) 

За автора

Саня Иванова

Привет! Казвам се Саня и съм гост автор в блога „Един прекрасен ден“. През март 2017 година съвсем официално се сдобих със сертификат за сватбен агент. Иначе съм завършила PR в СУ „Св. Климент Охридски“, а в момента се дипломирам с магистратура „Продуцентство и креативна индустрия“ пак там. Сред любимите ми неща са разходките сред природата, кучетата, шоколада, големите топли шалове, тефтери с шарени корици, вино, пандите, миризмата на книги, да седя на пода и още много други странни неща. ☺

Прочетете също

Коментари

Напишете коментар

Съгласявам се с условията за ползване на уеб сайт