Блоговете стават все по-популярни в България и все повече читатели започват да следят редовно такива. Но какво точно представлява блогът? А сватбения блог? Какви видове сватбени блогове има и каква е разликата между тях?

Според Уикипедия, блогът е дискусия или информационен сайт публикува на World Wide Web и състоящи се от отделни вписвания (“мнения”) обикновено се показват в обратен хронологичен ред. До 2009 г. блогове обикновено са дело на един човек, от време на време на една малка група, а често са обхванати една единствена тема. Съвсем наскоро “мулти-автор блогове” (МАК, МАВ) са разработени, с мнения, написани от голям брой автори и професионално редактирани.

Сватбените блогове не се отличават от останалите тематични блогове. Все още обаче те не са особено популярни в България, в сравнение с кулинарните блогове например. Различават се основно три вида сватбени блогове:

1. Професонални сватбени блогове

Първият тип сватбени блогове са професионалните блогове. Те се отличават със задълбочени прегледи на всеки аспект от сватбата, съвети за планиране на сватбата, вдъхновения за Големия ден и т.н. В тези блогове може да пише не само един автор, но да бъдат включени и повече такива. В тях се срещат реклами, списъци с подизпълнители, които можете да наемете за сватбения си ден, спонсорирани публикации. При професионалните сватбени блогове също може да се срещне профилираност и определена насоченост, напр. блогове за модерни сватби, блогове за ретро сватби и т.н. Един от най-големия плюс на професионалните сватбени блогове, като “Един прекрасен ден – сватбено вдъхновение” са “Състоялите се сватби”,т.е. могат да бъдат разгледани сватби на други булки, да се прочетат техните емоции и това да помогне реално за планирането. Списъците с Подизпълнители на всяка една от сватбите също представлява ценен ресурс.

543101725d7c0$!400x

2. Блогове, водени от булки

Вторият  тип сватбени блогове са такива създадени от булки по време на планирането на тяхната сватба. В него, булката споделя всеки етап от организацията, емоции и мнения за различните подизпълнители, ресторанти и т.н. Някои булки продължават да водят свойте блогове и след сватбата, но го видоизменят и включват и други теми, които ги вълнуват.

3. Блогове, водени от сватбени подизпълнители

Третият тип сватбени блогове са водени от сватбени подизпълнители – фотографи, DJ, сватбени сладкари и т.н. Обикновено в тях те споделят интересни идеи и практична информация свързана именно с тяхната област на работа. Напр. DJ може да сподели актуални песни за първия сватбен танц, съвете каква музика да изберете по време на сватбената церемония и т.н. Тези блогове могат да бъдат изключително полезни на бъдещите младоженци поради факта, че предлагат задълбочена информация в дадена, конкретна сфера и освен това те могат да видят гледната точка на подизпълнителя и ако им допадне стила и начина на писане и вижданията му да го наемат за техния ден.


 

Едно от най-важните неща, когато се четат сватбени блогове е да пресеете кое отговаря на Вашите виждания за сватбения ден и кое не. Търсете сватбени блогове, които са във Вашия стил, както на писане на статитии, така и в споделените идеи и вдъхновения. Оставайте и коментари. Един от големия плюс на блоговете е способността да се оставят коментари под всяка една статия и да се получи дискусия по този начин върху дадена тема.

 

Снимки: Pinterest

За автора

Силвия Петкова

Здравейте, аз съм Силвия и съм създател на блога Един Прекрасен Ден. Това е място, вдъхновено от красотата на българската сватба. Освен с много идеи и практични съвети искам да Ви вдъхновя и с много реални сватби състояли се в България. Всеки заслужава да има един прекрасен ден изпълнен с много любов!

Прочетете също

Коментари

Напишете коментар

Съгласявам се с условията за ползване на уеб сайт