Планирането на сватбата Ви е вълнуващ за Вас момент. Около организацията започваме обаче да се питаме един  въпрос – “Защо сватбата излиза толкова скъпо?”. Чудим се нормално ли е толкова много пари да излиза една сватба? Ето и защо излиза всъщност толкова.

1. Специалистите, създаващи сватбата Ви

Вашата сватба ще стане факт, благодарение на специалистите от бранша, които ще вземат участие в нея. Всеки подизпълнител е специалист в неговата област и като такъв той притежава специализиран ръчен труд, който се заплаща високо. Например една торта е съставена от яйца, мляко, брашно, захар и т.н. Правейки я Вие вкъщи ще имате домашна торта. Направена обаче тази торта от сладкар специалист, на няколко етажа, с богата декорация от фондан, ръчно направени захарни цветя, ръчно сглобена и украсена накрая, тя вече не е домашна торта. Тази торта е произведение на изкуството, за чиято направа са били нужни определен брой часове и способности на сладкаря. Ето защо при сватбите не говорим просто за торта, за рокля, за покани, за цветя и т.н. Говорим за услуга, предложена от специалисти, които са вложили образование, квалификация, часове ръчен труд и финансова инвестиция в своя бизнес.

2. Компонентите на сватбата

Всяка сватба днешно време има задължителни елементи и такива по-желание на младоженците. Една сватба е съставена от много такива. Ако се замислите и решите да напише пълен списък на всичко необходимо за сватбата, списъка ще стане много дълъг. Например нужните неща за тоалета на булката. Това не  е само булчинска рокля. Списъка включва – рокля, бельо, обувки, чорапи/чорапогащник, лосион за тяло, бижута, парфюм, воал, наметало и т.н.  Всеки един елемент има цена и събирайки всички компоненти сумата, която се получава също не е малка.

3. Какво искате Вие

Едно от основните неща, които ще определят цената на Вашата сватба е какви са Вашите желания с годеника Ви. Може да Ви се струва странно това твърдение, но някои си мечтае за голяма сватба с много гости, друг мечтае за малка сватба, но с дизайнерска рокля и т.н.. Точно и поради тази причина няма как някои да Ви каже, колко % за какво трябва да дадете в сватбения бюджет. Можете да решите да не ползвате услугите на някои специалисти, за сметка на това да ангажирате подизпълнители в друга област на по-висока цена.

4. Гостите

Не забравяйте, че гостите увеличават цената на всяка сватба. И преди съм го казвала, че не става въпрос само за куверта в ресторанта, а за бройката на много други елементи – покани, декорация на маси, декорация на столове, брой парчета торта и т.н.

Вие и годеника Ви трябва да решите, кои са приоритетите Ви и за кое според Вас си заслужава да се отделят финанси от бюджета и за кое не.

5. Къде сключвате брак

Това е също един много важен фактор. Цените на подизпълнителите и на някои артикули, свързани със сватбата са на по-висока цена в големите градове, отколкото в по-малките населени места. Сватбите на разстояние са също красиви и романтични, но те добавят допълнителни разходи, като транспорт и хотел. Възприето е Вие да поемете разходите по настаняване на гостите си,  ако правите сватба извън града където живеете. Изборът на определена локация, също може да Ви излезе като допълнителен разход. Цените, които предлагат 5 звездните хотели, в повечето случаи са по-високи от 3 звезден хотел в крайните квартали. Същото важи и за сватбите в чужбина. Романтични са, но имате по-голям разход за транспорт и настаняване. Не забравяйте също, че сватбените специалисти в западна Европа взимат по-високи цени за техните услуги, заради по-високия стандарт на живот там.

За автора

Силвия Петкова

Здравейте, аз съм Силвия и съм създател на блога Един Прекрасен Ден. Това е място, вдъхновено от красотата на българската сватба. Освен с много идеи и практични съвети искам да Ви вдъхновя и с много реални сватби състояли се в България. Всеки заслужава да има един прекрасен ден изпълнен с много любов!

Прочетете също

Коментари

Напишете коментар

Съгласявам се с условията за ползване на уеб сайт